Πρόστιμο 4,7 εκατ. ευρώ στο ξενοδοχείο της cocomat- Αυθαίρετοι και κατεδαφιστέοι 3 όροφοι

16 mins read
Το πεντάστερο ξενοδοχείο της cocomat, δίπλα από το μουσείο της Ακρόπολης.

Πρόστιμα-«μαμούθ» επέβαλε η Πολεοδομία Αθηνών στο ξενοδοχείο της Coco-Mat στην περιοχή Μακρυγιάννη, ύστερα από αυτοψία που πραγματοποίησε σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε, αυθαίρετοι χαρακτηρίστηκαν οι τρεις τελευταίοι όροφοι και το δώμα του ξενοδοχείου και επιβλήθηκε αφενός πρόστιμο ανέγερσης 4,7 εκατ. ευρώ και αφετέρου πρόστιμο διατήρησης 2,3 εκατ. ευρώ, που θα επιβάλλεται εκ νέου για κάθε έτος που δεν θα κατεδαφίζονται οι παράνομες κατασκευές.

Η αυτοψία στο ξενοδοχείο πραγματοποιήθηκε στο τέλος Νοεμβρίου από κλιμάκιο της υπηρεσίας Δόμησης Αθηναίων. Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας, αυθαίρετα και κατεδαφιστέα χαρακτηρίστηκαν το δώμα (πέργκολα, αίθριο, 193 τ.μ. κλειστών χώρων, φυτεμένο δώμα), ο δέκατος (360 τ.μ.), ένατος (392 τ.μ.) και όγδοος όροφος (347 τ.μ.), καθώς και περίπου ο μισός έβδομος (145 τ.μ.). Με βάση αυτά, το πρόστιμο ανέγερσης υπολογίστηκε σε 4,71 εκατ. ευρώ και το πρόστιμο διατήρησης 2,35 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου έχει δικαίωμα να προσφύγει εντός 30 ημερών κατά της απόφασης, ειδάλλως οι αυθαίρετες κατασκευές κρίνονται κατεδαφιστέες και τα επιβληθέντα πρόστιμα θα καταστούν οριστικά και θα επιβληθούν.

Ο χαρακτηρισμός του αυθαιρέτου ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε υποδείξει ότι ο Δήμος Αθηναίων ήταν ο μόνος (από τα εμπλεκόμενα μέρη) που δεν είχε συμμορφωθεί με την απόφαση του 2019, με την οποία ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια και η αναθεώρησή της ως προς το ύψος του κτιρίου (έχει 33 μέτρα, έναντι 24+3 που είναι ο κανόνας για την περιοχή, βάσει του διατάγματος του 1955). Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων όφειλε «να εκδώσει τις αναγκαίες διοικητικές πράξεις για την κατεδάφισή τους και να μεριμνήσει για την υλική εκτέλεση αυτών. Αντί αυτού ο Δήμος προχώρησε μόνο στην “ανάκληση” της 24/2019 πράξης αναθεώρησης», ανέφερε η απόφαση.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ερώτημα σε σχέση με την έκθεση αυτοψίας της υπηρεσίας Δόμησης Αθηναίων είναι γιατί επιβλήθηκε πρόστιμο ανέγερσης για το κτίριο, εφόσον αυτό είχε ανεγερθεί με νόμιμη άδεια (που ακυρώθηκε στη συνέχεια), συνεπώς η ευθύνη ανήκε στις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Στο ερώτημα πιθανότατα θα απαντήσουν τα δικαστήρια, καθώς ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου μπορεί να προσφύγει και κατά της έκθεσης αυτοψίας, αλλά και προφανώς να διεκδικήσει αποζημίωση από το Δημόσιο. Να σημειωθεί ότι την ευθύνη κατεδάφισης έχει ο ιδιοκτήτης του κτίσματος.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Facebook Comments