Πρόταση για lockdown Μαρτίου για 15 μέρες- Έκτακτες συνεδριάσεις της Επιτροπής

15 mins read

Πρόταση αυστηρού και καθολικού lockdown στα πρότυπα του Μαρτίου του 2020, σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η έξαρση του κορωνοϊού συζητά έντονα η επιτροπή λοιμωξιολόγων.
Η Επιτροπή λοιμωξιολογων είναι διχασμένη
Αλλοι εισηγούνται σκληρά μέτρα και lockdown όπως τον Μάρτιο του 2020, άλλοι προτιμούν «πιο έξυπνα και στοχευμένα μέτρα» και ορισμένοι προτείνουν άλλου είδους περιορισμούς.
Σε κάθε περίπτωση, η έκρηξη κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ με 2.353 νέες μολύνσεις κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, 23 νεκρούς και 422 στις ΜΕΘ.
Από τα εν λόγω κρούσματα, τα 1.159 εντοπίστηκαν στην Αττική και 304 στη Θεσσαλονίκη.
Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησαν νωρίτερα τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έγινε προσπάθεια να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δρομολογήσουν τις επόμενες κινήσεις, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω πιθανή κλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.
Το ανησυχητικό κλίμα φάνηκε από το πρωί κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπου παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα απ’ όλες τις περιοχές της χώρας, εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση, και συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις
Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε εντόνως τους επιδημιολόγους είναι η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, δείχνουν να είναι περισσότερο μολυσματικές.
Στο πλαίσιο αυτό μέλη της επιτροπής, χωρίς αυτό να έχει συζητηθεί επισήμως, εκφράζουν την άποψη ότι «ίσως να έπρεπε να εφαρμοστεί ένα καθολικό lockdown σε όλη την Ελλάδα, τύπου Μαρτίου 2020, ώστε να καθαρίσει ο ορίζοντας».
Η χώρα στο κόκκινο – Δεν έχουν νόημα τα μέτρα ανά δήμο
Αυτή τη στιγμή έχουμε 22 περιφερειακές και δημοτικές ενότητες σε «κόκκινο», 11 σε «βαθύ κόκκινο» και 10 σε «κίτρινο».
Οι ΜΕΘ σε σοβαρό πρόβλημα
Μόλις 12 ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής. Σημειώνεται ότι η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται στο γεγονός ότι γεμίζουν η μία μετά την άλλη οι μονάδες ΜΕΘ.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα