ΑρχικήΕπικαιρότηταΠροβληματισμός για την Όμικρον ενόψει εορτών - Καμπανάκι για νέα μέτρα

Προβληματισμός για την Όμικρον ενόψει εορτών – Καμπανάκι για νέα μέτρα

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα αλλά και ειδικά στην χώρα μας, η οποία θωρακίζεται ενόψει μάλιστα των εορτών.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος αποδεικνύεται άκρως μεταδοτικό, καθώς τουλάχιστον τρία από 10 κρούσματα του νέου στελέχους δεν εντοπίστηκαν καν από τουριστικούς προορισμούς. Ήδη εξάλλου τα κρούσματα της Μετάλλαξης Όμικρον αυξάνονται και εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα. Ειδικά, στο «μάτι» της παραλλαγής Όμικρον βρίσκεται η Κρήτη και η Αττική όπου έχουν εντοπιστεί έως σήμερα τα περιστατικά και τρία εκ των κρουσμάτων εντοπίστηκαν στη νότια Πελοπόννησο.

Και όλα αυτά ενώ αναμένεται να επικρατήσει της Δέλτα στις αρχές του 2022, με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Μετά την υποχρέωση για μοριακό τεστ από όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ελλάδα, και άλλα νέα μέτρα είναι πλέον στο τραπέζι της κυβέρνησης μετά τους φόβους για πιθανή ραγδαία διασπορά της Μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Εντατικοποίηση του εμβολιασμού και μη φαρμακευτικά μέτρα παρέμβασης, δηλαδή μέτρα υγιεινής και απόστασης, χρήση μάσκας και κυρίως αποφυγή συνωστισμού. Αυτά συστήνει στις χώρες της Ευρώπης το ECDC, με τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, που έρχεται να σκιάσει το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων.

Στην Ελλάδα, συμπληρωματικά μέτρα, θα ληφθούν μετά τις γιορτές αλλά το ζήτημα είναι ότι θα αφορούν σε ένα ποσοστό μόνο και τους εμβολιασμένους. Και αυτό διότι θα υπάρχουν περιορισμοί που θα τους επηρεάσουν στην καθημερινότητα. Άλλωστε έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν αλλά και μολύνονται.

Παγκόσμια ανησυχία για την Όμικρον – «Δεν αρκεί ο εμβολιασμός»

Οι ανησυχητικές εκτιμήσεις των ειδικών για την «σούπερ» μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, που αναμένεται να επικρατήσει έως τα μέσα Ιανουαρίου στην Ευρώπη και τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα της μετάλλαξης από χώρα σε χώρα, προκαλούν «ντόμινο» μέτρων.

Εξάλλου, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί πως «δεν αρκεί από μόνος του ο εμβολιασμός», τονίζοντας πως είναι πολύ υψηλή η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της Όμικρον.

«Στην τρέχουσα συγκυρία, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον, καθώς δεν αρκεί ο χρόνος για να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του ECDC.

«Είναι επείγον να ληφθούν ισχυρά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η κοινοτική μετάδοση της μετάλλαξης στην κοινότητα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε χώρες της Ένωσης», είπε η Αμόν, προσθέτοντας πως τα μοντέλα δείχνουν πως η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Όμικρον «επίκειται».