Πτώση του τζίρου και απολύσεις λόγω αντικαπνιστικού καταγγέλλουν οι εστιάτορες

11 mins read

Εκπρόσωπο επιχειρηματιών, στον χώρο της εστίασης, κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου κατά 40% και για περίπου 50.000 απολύσεις μέσα στον χειμώνα.

Όπως τονίζει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», έχει σημειωθεί τεράστια πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Ψητοπολών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας, επισημαίνει ότι «Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται σχεδόν καθολικά και όσοι δεν τον τηρούν αποτελούν σταγόνες στον ωκεανό, οι οποίοι, βέβαια, αναλαμβάνουν και τις συνέπειες. Από την αρχή της εφαρμογής του νόμου είπαμε ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις μας. Έρευνα κατέδειξε ότι μέσα στον χειμώνα θα κλείσουν 3.000 με 4.000 επιχειρήσεις, και ότι θα απολυθούν περίπου 50.000 εργαζόμενοι εξαιτίας της πτώσης του τζίρου. Οι απολύσεις και κάποια λουκέτα είναι ήδη γεγονός».

Και προσθέτει «Προσωπικά εγώ έδιωξα όλους τους εξτρατζήδες που είχα για τα Σαββατοκύριακα, ενώ το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου. Επίσης, πολλά μικρά καφέ έχουν μειώσει το προσωπικό τους μέχρι και 50%. Πελάτισσά μου για χρόνια, η οποία είχε να έρθει από τότε που ήταν καλός ο καιρός, μου είπε πρόσφατα ότι πλέον με τον άντρα της δεν βγαίνουν έξω. Έχουν μετατρέψει σε… ταβέρνα το σπίτι τους και εκεί απολαμβάνουν άνετα και στη ζέστη το τσιγάρο τους. Ένα ποσοστό γύρω στο 5% από αυτές τις 3.000 – 4.000 έχει ήδη κλείσει».

Για σημαντική πτώση του τζίρου έκανε λόγο και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εστιατόρων Ελλάδας, Γιώργος Κουράσης, ο οποίος τόνισε ότι τα περισσότερα προβλήματα εστιάζονται στα καφέ και τα μικρά κέντρα διασκέδασης που έχουν ζωντανή μουσική, όπως καφωδεία και μεζεδοπωλεία. Μάλιστα, τα τελευταία καλούνται να πληρώσουν στον τζίρο τους την υψηλή κλίμακα του ΦΠΑ.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα