Πώς ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα 10/1 – Πόσα τεστ θα πρέπει να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί

22 mins read

Στις 10 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία με τρεις αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τις ανακοινώσεις έκαναν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ συμμετείχε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη πια στην χώρα μας, ανακοινώνοντας νέα στοιχεία για την συνεργασία των ιδιωτικών κλινικών με το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην συνέχεια ανακοίνωσε πως με νέα ΚΥΑ θα αρκεί θετικό rapid test για τους εμβολιασμένους εργαζομένους.

Ανοίγουν τα σχολεία στις 10.01.2022

Στην συνέχεια, η Νίκη Κεραμέως πήρε τον λόγο και ανακοίνωσε πως τα σχολεία ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα, 10 Γενάρη, τονίζοντας την μεγάλη σημασία της διά ζώσης εκπαίδευσης.

Τι θα ισχύει από την Δευτέρα:

  • Ένα επιπλέον self test για την 1η εβδομάδα (10-15 Γενάρη) λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή 3 δωρεάν τεστ αντί για 2.

Image

  • Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία self test θα τα κάνουν και οι εμβολιασμένοι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Image

  • Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από τη λογική του «σταυρού» κι επεκτεινόμαστε σε ελέγχους σε όλους τους μαθητές.
  • Θα γίνονται δύο rapid κι ένα self test επιπλέον, πέραν των δύο self test. Δηλαδή πέντε συνολικά. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν συνολικά τρία τεστ.

Image

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα ίδια τεστ με τους ανεμβολίαστους μαθητές, δηλαδή τα πέντε που προαναφέραμε. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν συνολικά τρία τεστ. Όλα αυτά σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη.

 

«Έχουμε πολλές φορές τονίσει τη σημασία της δια ζώσης εκπαίδευσης. Τίποτα δεν μπορεί να την υποκαταστήσει. Έπειτα, για τα παιδιά είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στον φυσικό τους χώρο με τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς τους», σημείωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με την υπουργό, η επιστροφή στα θρανία θα γίνει με μάσκα, καθημερινούς ελέγχους και τα σχολεία να εφαρμόζουν κανόνες. Η επικαιροποίηση που έγινε, συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων.

«Η βούληση της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά. Το πρωτόκολλο των τελευταίων 4 μηνών λειτούργησε άψογα. Με τον ίδιο τρόπο, τα σχολεία θα ανοίξουν με ασφαλή τρόπο και με αυξημένα τεστ», σημείωσε o υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Θάνος Πλεύρης: Οι ιδιωτικές κλινικές θα παρέχουν το 10-15% των κλινών τους για ασθενείς Covid-19

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επανέλαβε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι η κυρίαρχη στη χώρα μας και ότι η άνοδος των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας.

«Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, κυρίως στις ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες και για αυτό είμαστε έτοιμοι για παρεμβάσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, συμφωνήσαμε να διατεθούν στο ΕΣΥ από τις ιδιωτικές κλινικές το 10-15% των κλινών τους για τους ασθενείς Covid-19, ώστε να ανακουφιστεί η πίεση στο ΕΣΥ, όσον αφορά στις απλές κλίνες», ανέφερε ο υπουργός.

Επίσης, αλλάζει ο τρόπος χορηγίας του πιστοποιητικού νόσησης.

«Οι εμβολιασμένοι για να το λάβουν θα πρέπει να έχουν θετικό rapid test και οι ανεμβολίαστοι θετικό PCR. Για να δοθεί αναρρωτική άδεια από την εργασία, αρκεί το θετικό rapid test για όλους και οι εργοδότες στην περίπτωση αυτή είναι υποχρεωμένοι να δίνουν την αναρρωτική άδεια», εξήγησε, και κατέληξε, αναφορικά με τα σχολεία:

 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα