Πώς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν οι μάσκες KN95

11 mins read

Mε την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον να είναι ραγδαία, οι μάσκες ΚΝ95, είναι πλέον ένα ισχυρό όπλο για την προστασία μας.

Ειδικά όπου επιβάλλεται στη χώρα μας η διπλή μάσκα, στα σούπερ μαρκετ ή/και τα ΜΜΜ, η ΚΝ95 είναι πολύ πιο ασφαλής από τη διπλή χειρουργική, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Το μόνο αρνητικό που έχουν οι μάσκες ΚΝ95 είναι το κόστος τους. Και αυτό διότι είναι μεγαλύτερο από το κόστος των χειρουργικών και των υφασμάτινων μασκών. Μάλιστα υπάρχουν πολλοί που ρωτούν εάν ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η ΚΝ95 μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα.

«Παρά το γεγονός οι μάσκες N95 και ΚΝ95 είναι μιας χρήσης, πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τρόπους ώστε να τις επαναχρησιμοποιούν» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μάλιστα στο δημοσίευμα υπάρχει παραπομπή στη στρατηγική που είχε ακολουθήσει το CDC, στην αρχή της πανδημίας και συγκεκριμένα όταν υπήρχαν ελλείψεις μασκών KN95 στα αμερικανικά νοσοκομεία.

Πως επαναχρησιμοποείται η ΚΝ95

Υπενθυμίζεται πως ο CDC είχε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορεί να γίνει με ασφάλεια η επαναχρησιμοποίηση της ΚΝ95. Όμως η συγκεκριμένη οδηγία πλέον δεν υφίσταται καθώς στα νοσοκομεία υπάρχει επάρκεια μασκών.

Για να γίνει ασφαλής χρησιμοποίηση των μασκών ΚΝ95 πρέπει:

  • Έπειτα από τη χρήση της KN95, βγάλτε τη μάσκα και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα , ώστε να «αναπνέει».

Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.

  • Κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας.
  • Αφήνουμε τη μάσκα στη σακούλα για διάστημα τριών – τεσσάρων ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή.
  • Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Facebook Comments