ΑρχικήΕπικαιρότηταΠώς να κλείσετε ραντεβού για το εμβόλιο, βήμα - βήμα

Πώς να κλείσετε ραντεβού για το εμβόλιο, βήμα – βήμα

Στη σημερινή ενημέρωση παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 και πώς μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για το εμβόλιο βήμα-βήμα.

Τον λόγο πήρε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου, η οποία εξήγησε το γιατί οι άνω των 85 ετών πήραν σειρά μετά τους υγειονομικούς καθώς είναι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.
Σημείωσε, επίσης, πως το εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη «γνωρίζει» στο ανοσοποιητικό μας σύστημα το αντιγόνο του εμβολίου. Μετά την πρώτη δόση, αυτή που ορίζεται να γίνει μετά από 21 μέρες, υπάρχει μια ετοιμότητα για πιο μακρόχρονη ανοσία. Οι δύο δόσεις στοχεύουν στην πλήρη ανοσοοποίηση και αν κάποιος δεν πάρει την δεύτερη δόση, τότε ο εμβολιασμός θα είναι ανεπαρκής.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους λέγοντας: «η Ελλάδα έως τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου, αριθμός ελαφρά αυξημένος από τις προηγούμενες ανακοινώσεις».
«Σε αυτές, υπάρχει περίπτωση να προστεθούν κι άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την ΕΕ. Επιπλέον, μετά την έγκριση της Moderna αναμένεται να μας παραδοθούν 20.000 δόσεις εντός του Ιανουαρίου, τον Φεβρουάριο άλλες 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις εμβολίων. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν από την Astra Zeneca, αν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως αναμένεται. Η πρώτη παράδοση θα είναι αρχές Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων με αύξηση τους επόμενους μήνες. Επιπλέον αναμένεται και νωρίτερα η έγκριση των εμβολίων της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό και πιο εύκολο στην διαχείριση σαν εμβόλιο. Άρα σταδιακά αυξάνονται οι διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων», συμπλήρωσε.
Ο κ. Πιερρακάκης ανέλυσε το πώς λειτουργεί η πλατφόρμα, τονίζοντας πως για μία φορά θα μπορούμε να αλλάξουμε το ραντεβού.
Σε ότι αφορά τα επιχειρησιακά, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε πως έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 106 νοσοκομεία της χώρας ενώ προχωρά κανονικά ο εμβολιασμός στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων και ανακοίνωσε πως ξεκινά ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους κατοίκους της νησιωτικής χώρας τονίζοντας πως στόχος είναι μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου να έχει φτάσει το εμβόλιο σε όλα τα μέρη της χώρας.
Στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του σχεδίου «Ελευθερία» με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου.
Επίσης, μέχρι 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των φιλοξενουμένων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Αναμένεται να εμβολιασθούν περίπου 120.000 άτομα. Μέχρι το Σάββατο 9 Ιανουαρίου είχαν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 40.163 άτομα. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα  να εμβολιαστούν 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, δηλαδή να φορούν μάσκα, να κρατούν αποστάσεις και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.
Πώς κλείνετε το ραντεβού για τον εμβολιασμό – Οι τρεις τρόποι

    • Όσοι είναι ήδη γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν sms στο κινητό τους με την προτεινόμενη ημερομηνία, ώρα & το σημείο εμβολιασμού.
    • Όσοι δεν είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να απευθυνθούν είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς τους, είτε στο πλησιέστερο ΚΕΠ
    • Επίσης υπάρχει και νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για τα ραντεβού που φιλοξενείται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Βήμα βήμα η διαδικασία
Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

      • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
      • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού 
Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:
Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr. 
Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. 
Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Τρεις  ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Πώς και πότε μπορεί να αλλάξει το ραντεβού για τον εμβολιασμό

Στην παρουσίαση περιλαμβάνονται οι οδηγίες προς τους πολίτες για τον προγραμματισμό ραντεβού για τον εμβολιασμό μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.
Σε αυτή τη φάση ο προγραμματισμός των ραντεβού αφορά τους πολίτες ηλικίας 85 ετών και άνω. Υπογραμμίζεται ότι η αλλαγή στο ραντεβού του εμβολιασμού μπορεί να γίνει έως και τρείς (3) ημέρες πριν την αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία.
Εφόσον ο πολίτης επιλέξει «Αλλαγή» μπορεί να αλλάξει Κέντρο Εμβολιασμού, ημερομηνία ή ζώνη ώρας, από τα διαθέσιμα ραντεβού που εμφανίζονται στο σύστημα. Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το ραντεβού του μία (1) φορά μόνο. Σε περίπτωση μη προσέλευσης κατά το προγραμματισμένο ραντεβού, ο πολίτης δεν θα έχει τη δυνατότητα για επαναπρογραμματισμό του ραντεβού του για τις επόμενες τριάντα (30) ημέρες.