ΑρχικήΕπικαιρότηταΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ : Eνεργά μέτωπα σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Μαλακάσα -...

ΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ : Eνεργά μέτωπα σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Μαλακάσα – Συνεχείς αναζοπυρώσεις

Eπιμένουν για 5η συνεχόμενη ημέρα τα πύρινα μέτωπα που καταβροχθίζουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους σε διάφορα σημεία της χώρας.

Στην Αττική, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και Μαλακάσα πλήττονται από τις πύρινες γλώσσες και σήμερα.

Μιλώντας στο Open, ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, δήλωσε ότι η φωτιά στους Θρακομακεδόνες έχει τεθεί υπό έλεγχο ενώ προς το παρόν, όπως είπε, δεν κινδυνεύουν σπίτια. Ανέφερε πως το μέτωπο της φωτιάς είναι στις παρυφές της περιοχής και τόνισε πως οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενεργούν ώστε να μην απειληθεί εκ νέου ο οικισμός. «Η κατάσταση είναι ισορροπημένη», υποστήριξε. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλά ήταν τα σπίτια που τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Στην Μαλακάσα, υπήρξε σήμερα (10.00) μια μεγάλη αναζωπύρωση σε παρθένο δάσος πάνω από την Εθνική Οδό, όχι σε ήδη καμένο, με αποτέλεσμα ο φόβος για ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς να είναι τεράστιος. Στο σημείο βρίσκονται πυροσβεστικά ελικόπτερα που προχωρούν σε διαρκείς ρίψεις νερού, ώστε να περιοριστεί η φωτιά. Έτσι η φωτιά προς το παρόν είναι σε ύφεση.

Συνεχείς εκκενώσεις 

Σε όποιες περιοχές πλησιάζουν οι φλόγες οι κάτοικοι δέχονται στα κινητά τους τηλέφωνα μηνύματα από το 112 αρχικά για να κλείσουν πόρτες, παράθυρα και καμινάδες ώστε να μην μπουν στο εσωτερικό καύτρες από τη φωτιά και στη συνέχεια, στις περιοχές που φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ζητάει την άμεση εκκένωση.

Μήνυμα από το 112 εστάλη στις 6:00 στους κατοίκους και σε όσους βρίσκονταν στις περιοχές Αγία Σκέπη, Αγία Παρασκευή, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου προς Δροσιά, και τους ζητούσε να εκκενώσουν μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου εκκενώστε τώρα προς Δροσιά μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει, συγκεκριμένα, το μήνυμα που στάλθηκε στα κινητά των κατοίκων, από την Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για περιοχές πέριξ της Βαρυμπόμπης. Υπενθυμίζεται πως είχαν ήδη εκκενωθεί Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι.

Από νωρίς το πρωί σε διάφορα σημεία σε Μαλακάσα και Θρακομακεδόνες παρατηρούνται αναζωπυρώσεις, ακόμα και σε αυλές σπιτιών στους Θρακομακεδόνες. Οι επεμβάσεις της πυροσβεστικής είναι άμεσες, ενώ ακόμα και αστυνομικοί που πηγαίνουν πόρτα πόρτα για να βεβαιωθούν ότι οι κάτοικοι έχουν φύγει, με κλαδιά στα χέρια προσπαθούν να σβήσουν μικρές εστίες φωτιάς σε αυλές σπιτιών.

Στο μέτωπο της Πάρνηθας το πρόβλημα εντοπίζεται στους Θρακομακεδόνες και την Βαρυμπόμπη, όπου οι φλόγες είναι από χτες μέσα στους οικισμούς και έχουν κάψει σπίτια, ενώ οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να ανακόψουν την πορεία της, αλλά δεν κατάφεραν να την ελέγξουν.

Δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν αγώνα μαζί με τους πυροσβέστες να απομακρύνουν τον κόσμο που δεν ήθελε να εγκαταλείψει τα σπίτια του, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση τους.

Στο δεύτερο μεγάλο μέτωπο που δημιουργήθηκε όταν οι φλόγες πήδησαν την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και κατευθύνεται προς Μαλακάσα, τα πράγματα ήταν επίσης δύσκολα, καθώς η πυρκαγιά καίει πυκνό πευκοδάσος, ενώ ένα μέρος της κατευθύνεται προς τον Ωρωπό.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το μέτωπο κινείται αργά μεν αλλά σταθερά και το θερμικό φορτίο είναι τόσο ισχυρό που είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της, παρά τις πολύ ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούσαν όλη την νύχτα, που ενισχύθηκαν με το πρώτο φως της μέρας από τα εναέρια μέσα.

Το τρίτο μέτωπο προς Άγιο Στέφανο είναι επίσης σε πλήρη εξέλιξη στις άκρες του οικισμού και έχει κάψει σπίτια στο Πευκόφυτο και στον οικισμό Ποντίων, ενώ συνεχίζει να κινείται περιμετρικά της Λίμνης του Μαραθώνα.

Στο υπόλοιπο τμήμα της τεράστιας πυρκαγιάς που έχει εξαφανίσει σχεδόν το δάσος της Βόρειας Αττικής οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχείς αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της από το ύψος του Κρυονερίου και μέσα στις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και την Δροσοπηγή.