Πυροσβεστική: Βελτιωμένη η εικόνα στη Δαδιά, έχει οριοθετηθεί η αναζωπύρωση στη Λέσβο

42 mins read

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου, στο δάσος Δαδιάς, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε. Ειδικότερα δήλωσε ότι η εικόνα από το νοτιο-νοτιοδυτικό μέτωπο είναι καλή, ενώ τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από χθες. Υπάρχουν μόνο, όπως είπε, διάσπαρτες μικροεστίες που ονομάζονται «καντηλάκια» στην πυροσβεστική ορολογία, όπου εκεί επιχειρούν τα εναέρια μέσα, ενώ αμείωτη είναι και η προσπάθεια από το επίγεια μέσα για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Στην πυρκαγιά στη Δαδιά επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα για εναέριο συντονισμό. Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

Το πυροσβεστικό έργο συνεχίζουν να συνδράμουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, που έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη και 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 9 μηχανήματα έργου. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα πυροσβεστικές επιχειρήσεις στη Λέσβο. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό εξαιτίας ισχυρών ριπών βορειοανατολικού ανέμου δημιουργήθηκαν μεγάλες κηλιδώσεις από την τοποθεσία Λαγκάδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο, που κινήθηκε προς το χωριό Βρίσα. ‘Αμεσα εστάλη μήνυμα από το 112 για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από Βρίσα προς Πολιχνίτο. Όπως τόνισε η επιχείρηση ολοκληρώθηκε άμεσα, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων για να απεγκλωβίσουν δύο ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού που παρέμειναν στον οικισμό. Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους.

Αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της αναζωπύρωσης έχει οριοθετηθεί , ενώ παραμένει ενεργό το βόρειο μέτωπο σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή. Στη πυρκαγιά της Λέσβου επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή. Επίσης συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και εθελοντές.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα, όπου και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Για όλα τα συμβάντα, κατά τόπους ανακριτικά γραφεία καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης όλων των πυρκαγιών. Από τις 22/7 μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί από πυροσβεστικούς ανακριτικούς υπαλλήλους εννέα άτομα ( 8 άνδρες και 1 γυναίκα) για εμπρησμούς είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό την τελευταία εβδομάδα το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 1.185 συμβάντα πυρκαγιών εκ των οποίων 345 αφορούν σε δασικές πυρκαγιές, 840 σε αστικές πυρκαγιές και 33 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην χώρα το τελευταίο 24ωρο. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών αντιμετωπίστηκαν και τέθηκαν σε έλεγχο σε πρώτο χρόνο με την άμεση απόκριση του μηχανισμού πυρόσβεσης.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα δεδομένα που υπάρχουν για τις σοβαρότερες δασικές φωτιές που εκδηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα υπογράμμισε την φωτιά της 19/7, που εκδηλώθηκε στις 17.19 στη θέση Βαγιάτι στο Πεντελικό Όρος, σε μια ημέρα όπου επειδή ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν πολύ υψηλός είχαν αναπτυχθεί σε πολύ ενισχυμένη προληπτική ετοιμότητα όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Όπως είπε, εξαιτίας των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή με ισχυρούς ανέμους επί πολλές ώρες οι οποίοι άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση δόθηκε προτεραιότητα στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και φυσικά στην κατάσβεση. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας της επιχείρησης αυτής ήταν ότι κατά την διάρκεια της καταστολής της πυρκαγιάς ταυτόχρονα έπρεπε να πραγματοποιηθεί και η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως σημείωσε, απεστάλησαν κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων 5 μηνύματα από το 112, προς επίρρωση του δόγματος ότι οι ανθρώπινες ζωές και ασφάλεια είναι πάνω από όλα.

Επίσης τόνισε ότι την επόμενη μέρα, στις 20/7, η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια δύσκολή δασική πυρκαγιά στη Βένιζα Μεγάρων, όπου λόγω της έγκαιρής και αποτελεσματικής αντίδρασης αποκόπηκε η εξάπλωση της προς το Αλεποχώρι. Παράλληλα το απόγευμα της ίδιας ημέρας ξέσπασαν με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους τρείς πυρκαγιές στη Σαλαμίνα.

Ο κ. Αρτοποιός αναφέρθηκε επίσης και στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων στην Ηλεία στις 24/7, όπου λόγω της κατεύθυνσης του πύρινου μετώπου προς κατοικημένες περιοχές και ευάλωτες υποδομές ενεργοποιήθηκε άμεσα το 112 για οργανωμένες απομακρύνσεις των κατοίκων από 4 ταυτόχρονα οικισμούς. Εκεί, όπως είπε, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από συντονισμένες πυροσβεστικές επιχειρήσεις σε μικτές ζώνες δασικού και οικιστικού ιστού.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ σημείωσε ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Τέλος ο κ. Αρτοποιός απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί. «Καθημερινά συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την μάχη ενάντια στις πυρκαγιές. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και σε αυτή μας την προσπάθεια χρειαζόμαστε τον κάθε πολίτη σύμμαχο μας. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο, η παραμικρή φλόγα μπορεί να οδηγήσει σε μια τεράστια καταστροφή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα