«Ρουκέτες» Δένδια κατά Γερμανίας για τη στάση της στην Τουρκία: «Απέτυχε στην ηγεσία της ΕΕ»

22 mins read

Η Ελλάδα επιτίθεται στο Βερολίνο για την αποφυγή επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

«Η Γερμανία απέτυχε στο τεστ ηγεσίας της ΕΕ», λέει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν ανταποκρίθηκε στον ηγετικό της ρόλο στην ΕΕ , απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

«Δεν καταλαβαίνω πραγματικά την απροθυμία της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμη της οικονομίας της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα σε χώρες που πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Δένδιας σε συνέντευξή του στο POLITICO.

Με φόντο τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους τις τελευταίες εβδομάδες να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι τέτοια όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον δύο χωρών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, εάν υπάρχει κλιμάκωση των διαφορών για τα χωρικά ύδατα. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι τα υποβρύχια θα διαταράξουν την ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η συμφωνία για τα υποβρύχια χρονολογείται από το 2009, όταν η τουρκική κυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική της ήταν πολύ διαφορετικές.

«Κατανοώ το οικονομικό ζήτημα, αλλά είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία κατανοεί επίσης την τεράστια αντίφαση της παροχής επιθετικών όπλων σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφαση», είπε.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι δεν κατάλαβε γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε ακόμη και να θέσει το ζήτημα με το Βερολίνο «αντί η Γερμανία να συνειδητοποιήσει από μόνη της ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».

Στη συνέντευξη του στο Politico, ο Νίκος Δένδιας καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του επόμενου μήνα.  Αλλά σταμάτησε να απαιτεί ρητά τις κυρώσεις της ΕΕ στην Άγκυρα.

Είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει μια «λογική απάντηση» στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας .

Η Σύνοδος Κορυφής έχει προγραμματιστεί για τις 10 Δεκεμβρίου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι εάν οι ηγέτες της ΕΕ ακολουθήσουν την ίδια γραμμή που είχαν την  τελευταία φορά, θα σήμαινε ότι δεν είχαν μάθει το μάθημά τους.

«Εάν κάνετε τα ίδια πράγματα που κάνατε στο παρελθόν και περιμένετε άλλο αποτέλεσμα στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη αφελής- και αυτός είναι ένας ήπιος όρος, θα έλεγα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Όποιος ενεργεί αυθαίρετα, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όποιος εκβιάζει, είναι στο τέλος της μέρας ατιμώρητος ή ακόμα και ανταμείβεται».

Ο κύριος Δένδιας δεν θέλησε να προσδιορίσει ποιο πρέπει είναι το μήνυμα της ΕΕ. Είπε ότι πρέπει να εξαρτηθεί από το εάν η Τουρκία δείξει μια πραγματική αλλαγή στάσης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τόσο ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden όσο και ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, είπε.

«Πιστεύω ότι η περιοχή χρειάζεται την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα της στρατιωτικής της παρουσίας, με τρόπο που θα αντισταθμίζει την έλλειψη ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή», υπογράμμισε.

Facebook Comments