Σαρηγιάννης για πτώση Antonov: «Προσοχή στην τροφική αλυσίδα»

11 mins read

Παρά το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν επικίνδυνες ουσίες στο σημείο που έπεσε το Antonov στην Καβάλα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εμφανίστηκε ανήσυχος για τις τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται στο έδαφος από την καύση των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε για την πτώση του Antonov πως «τόσο από την καύση των εκρηκτικών όσο και των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους εκλύονται ουσίες που μπορούν να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Αυτές στο μεγαλύτερό τους ποσοστό καταπίπτουν στο έδαφος».

 

Όπως είπε, «καλό είναι να υπάρχει δειγματοληψία, σε ακτίνα 1 χλμ. γύρω από το σημείο της συντριβής», όπως εξήγησε, αναφερόμενος πρακτικά σε μία έκταση 3,14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, «για 1-2 μήνες για να είμαστε σίγουροι, καθώς αυτές οι ουσίες δεν βιοδιασπώνται εύκολα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης».

Για τους κατοίκους της περιοχής, ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα μάσκας αυτή τη στιγμή, ό,τι είναι να πέσει στο έδαφος έχει ήδη πέσει».

Προειδοποίησε για την πιθανότητα «να προκληθεί επαναιώρηση π.χ από αγροτικές εργασίες», η οποία θα κάνει αυτές τις ουσίες να βρεθούν ξανά στον αέρα και πιθανώς να μεταφερθούν μακρύτερα ή να τις εισπνεύσουν πολίτες που εργάζονται εντός της περιοχής γύρω από το σημείο της συντριβής.

Ο κ. Σαρηγιάννης επίσης αναφέρθηκε και στην ανάγκη «να μην περάσει οτιδήποτε στην τροφική αλυσίδα και να επιβαρυνθούν σε βάθος χρόνου οι άνθρωποι», υποδεικνύοντας προβλήματα που μπορεί να αφορούν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τρόφιμα (της γεωργικής ή ζωικής παραγωγής) που μπορεί να είναι μολυσμένα.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα