ΑρχικήΕπικαιρότητα«Σαχάρα» και σήμερα η χώρα: Πού θα χτυπήσει «κόκκινο» ο υδράργυρος -...

«Σαχάρα» και σήμερα η χώρα: Πού θα χτυπήσει «κόκκινο» ο υδράργυρος – Φόβοι για μπλακ άουτ

Ο καύσωνας συνεχίζει και σήμερα να «πολιορκεί» τη χώρα με θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν τους 46 βαθμούς.

Πρόκειται από τους ισχυρότερους των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), που σημειώνει ότι είχε προβλέψει έγκαιρα το φαινόμενο και το είχε χαρακτηρίσει ως επικίνδυνο.

Όπως επισημαίνει η ΕΜΥ, «δεδομένου ότι το κύμα ζέστης έχει ξεκινήσει από την Τρίτη και θα κρατήσει μέχρι Παρασκευή με διάρκεια 11 ημερών, θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών. Η ΕΜΥ προέβλεψε έγκαιρα το φαινόμενο και το χαρακτήρισε άμεσα ως Επικίνδυνο».

Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει «κόκκινο» ο υδράργυρος

Αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo, σήμερα Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 41-44 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41-42, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 42-43 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 42-43 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς βόρειοι και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί, με εντάσεις 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 41-43 βαθμούς.

Σε τεντωμένο σχοινί η ηλεκτροδότηση της χώρας

Ο καύσωνας, που συνεχίζεται να χτυπά τη χώρα με νέα 45άρια, αναμένεται να οδηγήσει σε κορύφωση τη ζήτηση και να φτάσει τα 10.700 MW, φορτία που είχαμε να δούμε από την κρίση του 2007 όταν στις 24 Ιουλίου του ίδιου χρόνου και χωρίς την συνδρομή φωτοβολταικών ή αιολικών σταθμών, είχε φτάσει τα 10.610 MW. Τότε εξαιτίας βλάβης στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, επιστρατεύτηκε η βίαιη έξοδος φορτίων από το σύστημα για να αποφευχθεί ένα γενικευμένο μπλακάουτ.