ΑρχικήΕπικαιρότηταΣχολείο στον Ψαθόπυργο εμφάνισε ρωγμές με 3.1 Ρίχτερ- Τι λέει ο Τσελέντης

Σχολείο στον Ψαθόπυργο εμφάνισε ρωγμές με 3.1 Ρίχτερ- Τι λέει ο Τσελέντης

Σχεδόν 300 παιδιά στέγαζε το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου στον Ψαθόπυργο και αναγκάστηκε να κλείσει καθώς παρατηρήθηκαν ρωγμές από έναν σεισμό μόλις 3.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρωτήθηκε Και ρωτάω, αν το κτίριο έχει υποστεί ζημιές με 3,1 Ρίχτερ, τι μπορεί να συμβεί αν ο σεισμός είναι 4,5 ή 5 Ρίχτερ

 

Συγκεκριμένα ο κ. Τσελάντης γράφει: “Όλοι γνωρίζετε τον αγώνα που κάνω πανελλαδικά για να αναδεικνύω προβλήματα στατικής επάρκειας στα σχολεία, και έχω εντοπίσει πολλά «μαργαριτάρια» με απαράδεκτα υψηλή σεισμική διακινδύνευση. Αρκετά από αυτά τα έχω ανεβάσει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μου.
Έχω έλθει σε ρήξη με πολλούς Δημάρχους που «ποιούν την νήσσαν» αλλά μεγάλη ευθύνη έχουν και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς που μολονότι βλέπουν ότι το σχολείο είναι εμφανώς προβληματικό (ραγισμένοι τοίχοι, κολόνες με εμφανή σκουριασμένα σίδερα κλπ), δεν αντιδρούν και στέλνουν τα παιδιά τους σε μία σεισμική πλακοπαγίδα.
Θέλω να συγχαρώ τους δασκάλους του Δημοτικού σχολείου στο Ψαθόπυργο που παρατηρώντας μια ρωγμή μετά από ένα σεισμό 3.1R σταμάτησαν την λειτουργία του σχολείου. Οι γονείς των παιδιών ενημερώθηκαν πως παρατηρήθηκαν κάποια προβληματα στο κτίριο μετά τον σεισμό και απαιτείται έλεγχος από μηχανικό.
Και μιλάμε για … 3,1 Ρίχτερ!
Και ρωτάω, αν το κτίριο έχει υποστεί ζημιές με 3,1 Ρίχτερ, τι μπορεί να συμβεί αν ο σεισμός είναι 4,5 ή 5 Ρίχτερ (τέτοια μεγέθη παρατηρούνται στην περιοχή).
Ο ΟΑΣΠ τον τελευταίο χρόνο έχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα ελέγχου της στατικής επάρκειας όλων των σχολείων της χώρας το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εν μια νυκτί και θα πάρει αρκετό καιρό. Ας έχουμε λοιπόν μέχρι τότε το νου μας. Πολλές αστοχίες είναι εμφανείς και ας μην ήμαστε μηχανικοί”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ