ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε αναμονή για την ανανέωση των συμβάσεών τους 5.500 πτυχιούχοι εν μέσω...

Σε αναμονή για την ανανέωση των συμβάσεών τους 5.500 πτυχιούχοι εν μέσω κορωνοϊού

Η πολύπλευρη κρίση που προκάλεσε το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, έφερε στο προσκήνιο έναν μεγάλο αριθμό προκλήσεων στον εργασιακό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, 5.500 πτυχιούχοι ηλικίας 22 έως 29 ετών, οι οποίοι ανήκουν σε Σωματείο Ειδικού Προγράμματος Πτυχιούχων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, βρίσκονται σε αναμονή για την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Πριν από έναν περίπου μήνα, το εν λόγω Σωματείο έστειλε μια ανοιχτή επιστολή προς την Κυβέρνηση, με βάση την οποία, η βουλευτής της ΝΔ. κ. Έλενα Ράπτη, έκανε επερώτηση στην βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει απάντηση.

«Αυτό που φαίνεται είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει επικοινωνιακά να θέλει να βοηθήσει πολλές ομάδες συμπολιτών μας είτε πρόκειται για ευπαθείς ομάδες είτε για ανέργους», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Γιώργος Δημητριάδης.

«Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν εμείς μάλλον δεν αποτελούμε μέρος αυτής της προσπάθειας. Αυτό που ζητάμε είναι μία ολιγόμηνη παράταση, κάτι που μπορεί να καταστεί δυνατό εφόσον έχει δοθεί παράταση σε όλα τα προγράμματα ΟΑΕΔ και εφόσον υπάρχει δημοσιονομική χαλάρωση» εξηγεί ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι «η ΓΣΕΕ είναι στο πλευρό μας από την αρχή της προσπάθειάς μας».

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του Σωματείου, κ. Σίμο Μπραντζουκάκη, το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης των πτυχιούχων αυτών, διαμορφώθηκε κατόπιν πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, με βάση την οποία άνεργοι με πτυχίο ή μεταπτυχιακό και κάποιοι με διδακτορικό από ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μπορούσαν να κάνουν τα χαρτιά του σε φορείς του δημόσιου τομέα και να προσληφθούν.

«Η προκήρυξη αυτή εγκρίθηκε από τον ΑΣΕΠ και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του», επισημαίνει ο κ. Μπραντζουκάκης. «Τα άτομα αυτά προσλήφθηκαν βάσει διαφανών κριτηρίων».

Ανάμεσα στους πτυχιούχους του προγράμματος, υπάρχουν 850 άτομα που ανήκουν στον υγειονομικό τομέα και πριν από την λήξη των συμβάσεών τους, κάλυπταν, μεταξύ άλλων, θέσεις νοσηλευτών, ψυχολόγων, βιολόγων, μοριακών βιολόγων, φυσικοθεραπευτών, γυμναστών κτλ.

«Πολλοί από εμάς εργάζονταν και στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας», αναφέρει ο κ. Νίκος Φράγκος, μέλος του Σωματείου, του οποίου η ειδικότητα είναι φυσικοθεραπευτής.

«Στον τομέα αυτό υπήρχαν ελλείψεις και πριν από την κρίση του κορωνοϊού και είναι αναγκαία η κάλυψη θέσεων για την επαρκέστερη λειτουργία του», τονίζει.

«Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσλήφθηκε στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας επιστημονικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων: θεατρολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί, γυμναστές, μουσικοί κλπ», αναφέρει η κ. Βασιλική Νάκου, πρόεδρος του κέντρου.

«Θα ήταν πολύ σημαντικό, ειδικά αυτήν την περίοδο εν μέσω της πανδημίας Covid-19 να είχαμε το επιστημονικό δυναμικό για την απασχόληση των 1000 περιθαλπομένων του κέντρου μας», προσθέτει η κ. Νάκου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μπραντζουκάκη, στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και ικανότητες στην τεχνολογία και την πληροφορική, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να ενισχύσει πολλούς τομείς τους δημοσίου, δεδομένης της αυξημένης ανάγκης για αξιοποίηση των νέων μέσων και της τηλεργασίας.

Ωστόσο, η εν λόγω ομάδα νέων πτυχιούχων, δέχθηκε επικρίσεις για κομματικές διασυνδέσεις καθώς η προκήρυξη για την πρόσληψή τους δημοσιεύθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι διαψεύδουν αυτούς τους ισχυρισμούς και απαντούν ότι αποτελούνται από άτομα που ανήκουν σε διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους.

«Υπάρχουν ακροαριστερές φωνές, που εκμεταλλεύονται το πρόγραμμά μας εξ αρχής για δικά τους πολιτικά συμφέροντα αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό», αναφέρει ο κ. Δημητριάδης. «Αντιθέτως, υπονομεύουν οποιαδήποτε θετική προσπάθεια κάνει ο Σύλλογος».

«Συνεχίζουμε να προσπαθούμε με στοχευμένα και σοβαρά επιχειρήματα να πείσουμε ότι τα παιδιά αυτά αξίζουν την ανανέωση των συμβάσεών τους», αναφέρει ο κ. Μπραντζουκάκης.

«Πιστεύω ότι το [εν λόγω] πρόγραμμα είχε άμεσο και θετικό κοινωνικό αποτύπωμα και θα ήταν χρήσιμο ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στο άμεσο μέλλον», αναφέρει η κ. Νάκου.

Σε μία χώρα που προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια δεύτερη μεγάλη ύφεση στην οικονομία της, φαίνεται πως το ζήτημα της ανεργίας και της αβεβαιότητας παραμένει πηγή προβληματισμού για αρκετούς συμπολίτες μας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η νέα ταραχώδης περίοδος που θα ακολουθήσει την κρίση του κορωνοϊού, θα τύχει μιας αποτελεσματικής διαχείρισης ή αν θα οδηγήσει σε νέα έξαρση του φαινομένου του brain drain.