ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε απόσταση αναπνοής το γενικό lockdown

Σε απόσταση αναπνοής το γενικό lockdown

Τις τελευταίες ώρες, βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, η κυβέρνηση εξετάζει πλέον όλα τα σενάρια, αναμένονται και τις εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων.
Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για πιθανή επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης και το θέμα των σχολείων.
Tα στοιχεία στην Αττική δεν αφήνουν άλλο περιθώριο από την επιβολή πολύ πιο αυστηρών μέτρων, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κοντά ακόμη και σε γενικευμένο lockdown δύο εβδομάδων ούτως ώστε να μπορέσουν να μειωθούν οι σκληροί δείκτες.
Την Πέμπτη η εισήγηση των ειδικών
Σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής του Υπ. Υγείας, «θα δούμε τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα. Θα το συζητήσουμε την Πέμπτη ούτως ώστε να γίνει η εισήγηση της Επιτροπής προς την κυβέρνηση» για την επιβολή νέων μέτρων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει τον τελευταίο λόγο.
Στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται το σενάριο για καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου, ακόμα κι αν ληφθεί προληπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Κυβερνητικά στελέχη, με κορυφαίο τον εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, έλεγαν ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί, αλλά με την ανακοίνωση των 1.261 νέων κρουσμάτων μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι την Παρασκευή.
«Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας. Όμως έσπευσε να επισημάνει πως πρόκειται για «καθαρά δυναμικό φαινόμενο. Τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα-μέρα και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα-εβδομάδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν φτάσουμε στο γενικευμένο lockdown, φαίνεται πως υπάρχει και Plan B, που είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 (ή από τις 19:00) έως τις 05:00 το πρωί, ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν σοβαρά οι λοιμωξιολόγοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην πρωτεύουσα. 
Την ίδια ώρα, ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά, λόγω του πλήθους ασθενών, άφησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στο Open, ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει σκληρό lockdown για να μην ολισθήσει η κατάσταση, η οποία είδαμε κατά το προηγούμενο διάστημα πόσο εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε… χιονοστιβάδα. Ο κ. Παυλάκης ξεκαθάρισε ότι «είμαι υπέρ ενός προληπτικού και σκληρού lockdown», προσθέτοντας παράλληλα πως «δεν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία». «Το τρίτο κύμα ξεκίνησε και είναι επικίνδυνο για την Αττική. Χρειάζεται σκληρή καραντίνα. Το ακορντεόν δεν αποδίδει, φέρνει κούραση και σύγχυση», τόνισε ο κ. Παυλάκης.