ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ - Στο...

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ – Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης και όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει για την τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο παραμένοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Νωρίτερα:

Συνεχίζεται η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας στην τουρκική παραβατικότητα, κι ενώ το Oruc Reis, βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνεχίζοντας για πέμπτη μέρα την περιπλάνηση στην ανατολική Μεσόγειο.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, αλλά και στο έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης με την Ελλάδα να επιδιώκει να υπάρξει ξεκάθαρη θέση των ευρωπαίων, κατά των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και παράλληλα, όπως αναφέρεται, να καταγραφεί ως απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών ότι αναγνωρίζεται η συμφωνία που έχει υπογράψει με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες, τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τους οποίους ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, τονίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του «για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια από πλευράς της Τουρκίας να δημιουργήσει εντυπώσεις, με δημοσιεύματα, σε τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα που έκαναν λόγο για σύγκρουση ελληνικής φρεγάτας με τουρκική που μετέχει στον στολίσκο συνοδείας του Oruc Reis.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαναν ότι το αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας έγινε άμεσα αποδεκτό. Στη σχετική του επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει να συζητηθεί η δέουσα αντίδραση της ΕΕ έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.