Έφηβη έχασε τη ζωή της και άλλοι 69 άνθρωποι υπέστησαν τραυματισμούς εξαιτίας του σεισμού 5,8 βαθμών, σε εστιακό βάθος 68 χιλιομέτρων, που σημειώθηκε στα ανοικτά της πόλης Μάρμαρις (σ.σ. Μαρμαρίδα, Φύσκος στα αρχαία ελληνικά), στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρόδο, γνωστοποίησε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών.
Το κορίτσι 14 ετών «διακομίστηκε σε νοσοκομείο» αφού «υπέστη κρίση πανικού», όπου «δυστυχώς, παρ’ όλες τις προσπάθειες των γιατρών» έχασε τη ζωή της, εξήγησε ο Αλί Γερλίκαγια μέσω X.
Muğla Marmaris’te 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydan gelmiştir. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili olarak, Valimizin koordinasyonunda AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına devam etmektedir.
İlk belirlemelere göre şehir genelinde yerleşim bulunan… pic.twitter.com/3EGH2rtMoE
— Ali Yerlikaya (@AliYerlikaya) June 3, 2025
Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους τραυματίες πήδησαν από ύψος διότι είχαν καταληφθεί από πανικό λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης, διευκρίνισε ο υπουργός.
Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 23 χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου και το εστιακό βάθος του υπολογίστηκε στα 62 χιλιόμετρα.
Η σεισμική δόνηση αναστάτωσε τους κατοίκους των γύρω περιοχών, καθώς έγινε έντονα αισθητή στα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία Δωδεκανήσων, δεν έχουν αναφερθεί έως τώρα ζημιές από τον σεισμό.
Καθησυχαστικοί οι Έλληνες σεισμολόγοι – «Ήταν ο κύριος σεισμός», λέει ο Λέκκας
Ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
«Εκδηλώθηκε ένας σεισμός της τάξεως των 5,8. Καθοριστικό είναι το χαρακτηριστικό ότι ήταν ένας σεισμός της τάξεως των 57 χλμ. βάθος, το οποίο καθορίζει τα επόμενα. Δεν θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία, ήταν ο κύριος σεισμός αυτός και δεν προκλήθηκε τσουνάμι. Παρόλα αυτά, έγινε αισθητός σε μία πολύ μεγάλη ακτίνα», είπε ο κ. Λέκκας στο MEGA και σημείωσε πως: «Σε καμία περίπτωση δεν ανησυχούμε από αυτούς τους σεισμούς».
«Είναι έντονος γιατί επειδή είναι σε βάθος, από το βάθος αυτό βλέπει μεγαλύτερη επιφάνεια, αλλά τα κύματα αυτά δεν έχουν την ενέργεια που θα έπρεπε να έχουν έτσι ώστε να έχουμε ζημιές στην επιφάνεια», εξήγησε.
Παράλληλα, και ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επισήμανε πως τέτοιοι σεισμοί χαρακτηρίζονται ενδιάμεσου βάθους και δεν ακολουθούνται από έντονη μετασεισμική ακολουθία.
«Ήταν ένας σεισμός που δεν έφερε κάποια ανησυχία ούτε στον επιστημονικό χώρο ούτε στον τοπικό πληθυσμό λόγω του μεγάλου βάθους που είχε. Ως εκ τούτου δεν υπήρχαν ζημιές, απλά υπήρχε η αίσθηση του σεισμού. Δεν είχαμε όμως κάποιες επιπτώσεις από τη δόνηση», ανέφερε.
Όχι και τόσο καθησυχαστικοί οι Τούρκοι σεισμολόγοι
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, οι Τούρκοι σεισμολόγοι αντίθετα, προειδοποίησαν πως μπορεί να σημειωθεί και σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους και ζητούν την επιφυλακή του κόσμου.
Χαρακτηριστικά, Τούρκος σεισμολόγος δήλωσε στο CNN Turk πως «η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μαρμαρίδας είναι μια περιοχή που μπορεί να προκαλέσει και μεγαλύτερους σεισμούς».