Self test από τα super market στην Αχαΐα

33 mins read

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες, 16 Ιουνίου, 10.349 φαρμακεία έχουν διαθέσει 29.936.721 self test σε πολίτες ενώ 102 φαρμακαποθήκες έχουν διεκπεραιώσει ​236.878 αποστολές τεστ. Ειδικότερα, χθες 8.897 φαρμακεία διέθεσαν 431.445 Self-Test σε πολίτες.

Τον μήνα Μάιο το 38% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορούσαν επιβεβαιωμένους ελέγχους από self test ενώ για τον μήνα Ιούνιο μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 57%. Από τις 12 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο των σελφ τεστ μέχρι σήμερα, 33.984 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν κατόπιν επανελέγχων από σελφ τεστ.

Την ίδια περίοδο παρατηρήθηκε 75% μείωση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, 64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας, 79% μείωση στο μέσο όρο νέων εισαγωγών και 69% μείωση στο μέσο όρο ενεργών νοσηλειών.

«Όταν ανακοινώσαμε τον περασμένο Μάρτιο την έναρξη της δράσης αυτής, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου είχαμε προγραμματίσει τη διάρκεια της σε 2 μήνες. Η δράση αυτή ολοκληρώνεται με επιτυχία, και για το λόγο αυτό σκοπεύουμε να τη συνεχίσουμε και τους επόμενους μήνες για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό και οι νέοι 18-30 ετών με εξαίρεση από τις ομάδες αυτές αυτών που είναι εμβολιασμένοι (…) Είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των φαρμακοποιών επιθυμεί να συνεχίσει να διαθέτει self test προς τους συμπολίτες ανταποκρινόμενοι με αίσθημα ευθύνης στην ανάγκη πρόσβασης των συμπολιτών σε αυτού του είδους τον διαγνωστικό έλεγχο και η απόφαση θα είναι θετική. Σήμερα, 2 φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self test προβάλλοντας είτε ανόητες δικαιολογίες είτε ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα που πλήττουν την αξιοπιστία των τεστ και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

»Να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι, τα self test πληρούν αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και μελέτες έχουν καταδείξει την αξιοπιστία τους. Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να προφυλάξει τους συμπολίτες μας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κορονοιού. Και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δικαιούχο ακάλυπτο. 

»Ανακοινώνουμε λοιπόν ότι, για την περιοχή της Αχαϊας όπου ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης self test η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής. Υπάρχει ήδη συμφωνία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

»Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα των self test μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό των όσων φαρμακείων στην Αχαϊα επιθυμούν να τα διαθέτουν.
Προετοιμαζόμαστε δε να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό και στην Αττική εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self test στους πολίτες.

»Είμαι βέβαιος ότι η στοιχειώδης ευθύνη θα υπερισχύσει των όποιων συνδικαλιστικών πρακτικών. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μόνο ενωμένοι και με ομαδική δουλειά θα τα καταφέρουμε. Η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τον πληθυσμό και να διασφαλίσει την πρόσβαση στα self test. Αυτό και κάνουμε» κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

Η εικόνα της χώρας συνεχίζει να βελτιώνεται. Ως εκ τούτου, μας δίνεται η ευκαιρία να προχωρήσουμε στην περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα:

Στον τουρισμό και στους γενικούς κανόνες εισόδου:

-Είσοδος με αρνητικό rapid test από τις πράσινες περιοχές, με τα ανήλικα παιδιά να εισέρχονται χωρίς τεστ

-Από τις ποστοκαλί χώρες, είσοδος για παιδιά κάτω των 6 ετών χωρίς τεστ

-Από τις πορτοκαλί χώρες με PCR τεστ 72 ωρών και πλήρως εμβολιασμένους, με τα εμβόλια που έχουμε αναγνωρίσει

-Εργαζόμενοι στον τουρισμό θα κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα. Το πρώτο θα παρέχεται δωρεάν από την Πολιτεία και το δεύτερο με ευθύνη του επιχειρηματία

Στο εμπόριο:

-Ένας πελάτης ανά 16 τετραγωνικά από 19 Ιουνίου

-Πανηγύρια με πρωτόκολλα προστασίας

-Επαναλειτουργούν οι παιδότοποι με μάσκες προστασίας για τους ενήλικες εργαζόμενους και επισκέπτες

-Επαναλειτουργούν τα λούν παρκ από 19 Ιουνίου με τους εξής όρους: αποστάσεις 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, μάσκες για πελάτες και εργαζόμενους, απολύμανση μετά από κάθε χρήση, δωρεάν μάσκες σε όλους τους παίκτες, διαγραμμίσεις με αποστάσεις 1,5 μέτρο στην ουρά αναμονής, αποφυγή συνωστισμού με ευθύνη του επιχειρηματία

-Από 1η Ιουλίου επαναλειτουργούν οι κινηματογράφοι με το 50% της χωρητικότητας και με αρνητικό τεστ, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στον αθλητισμό:

-Αποφασίστηκε στα γυμναστήρια χωρίς μάσκες μόνο για εμβολιασμένους με πιστοποιητικό εμβολιασμού

Επιδημιολογικός χάρτης: Ανέβηκε στο πορτοκαλί η Εύβοια

Όσον αφορά στον επιδημιολογικό χάρτη, η Εύβοια είναι η μοναδική περιοχή που ανέβηκε επίπεδο, πηγαίνοντας από το κίτρινο στο πορτοκαλί.

Στον αντίποδα, Χανιά, Κοζάνη, Νότια Αττική, Ανατολική Αττική, Κέρκυρα, Μαγνησία και Νάξος κατέβηκαν στο κίτρινο.

Facebook Comments