ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα σενάρια για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων - Οι αλλαγές στα πρωτόκολλα

Τα σενάρια για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων – Οι αλλαγές στα πρωτόκολλα

Με τα κρούσματα να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, το μεγάλο ερώτημα αυτή την χρονική στιγμή είναι τι θα γίνει με τα σχολεία.

Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού προελαύνει, η ανησυχία είναι μεγάλη αλλά κανένας επιστήμονας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν εισηγείται την παράταση του σχολικών διακοπών, ενώ η πρώτη τηλεδιάσκεψη του νέου έτους που θα γίνει το αργότερο έως την Τετάρτη (5/1), αναμένεται να αποκρυσταλλώσει τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυο είναι τα επικρατέστερα σενάρια γύρω από το κρίσιμο ζήτημα επαναλειτουργίας των σχολείων τα οποία αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων τις επόμενες ώρες.

Πρώτον, παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες και επανέναρξη των μαθημάτων στις 17 ή 24 Ιανουαρίου και δεύτερον, επαναλειτουργία των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου αλλά με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι χθες Κυριακή αργά το απόγευμα, οι παιδικοί σταθμοί ενημέρωναν τους γονείς για παράταση, δεδομένου ότι δεν είχαν κάποια οδηγία. Ωστόσο αργά χθες το βράδυ αποφασίστηκε να λειτουργήσουν κανονικά σήμερα.

Περισσότερα rapid test

Στα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα αναπροσαρμοστούν στα χαρακτηριστικά της Όμικρον, αναφέρθηκε το πρωί της Κυριακής (2/1/22) και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε ότι εξετάζεται το μέτρο της επέκτασης των διαγνωστικών ελέγχων στα σχολεία.

Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε”, ανέφερε.

Μεταξύ άλλων μέτρων, επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση του χρόνου απομόνωσης των κρουσμάτων (σε εκπαιδευτικούς και μαθητές), κάτι που είναι περισσότερο σύμφωνο με τους μειωμένους χρόνους επώασης και διάρκειας συμπτωμάτων της Όμικρον.

Αναμένεται να εξεταστεί επιμήκυνση του σχολικού έτους

Στην περίπτωση πάντως που οι ειδικοί αποφασίσουν παράταση των διακοπών κατά μία ή δυο εβδομάδες, δεν αποκλείεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο  επιμήκυνσης του σχολικού έτους το καλοκαίρι, κάτι βεβαίως που δεν επιθυμούν οι εκπαιδευτικοί.

Οι υπέρμαχοι αυτής της θέσης πάντως σχολιάζουν ότι το διάστημα των δυο εβδομάδων θα ήταν αρκετό για να αξιολογηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα επιδημιολογικά δεδομένα και να γίνει η επιστροφή με ασφάλεια τόσο για τα ίδια τα παιδιά, που στο μεγαλύτερο βαθμό τους παραμένουν ανεμβολίαστα, όσο και για τις οικογένειες τους και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.