ΑρχικήΕπικαιρότηταΣφακιανάκης για Τράπεζα Θεμάτων: «Η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί»

Σφακιανάκης για Τράπεζα Θεμάτων: «Η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί»

Αναστάτωση προκλήθηκε με την επίθεση στη Τράπεζα Θεμάτων, για δεύτερη μέρα, που είχε ως αποτέλεσμα να παρέμβει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, για να εντοπιστούν οι χάκερ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφαλείας, Μάνος Σφακιανάκης, αναφέρθηκε στο θέμα της κατάρρευσης της πλατφόρμας, τονίζοντας: «Επειδή έχω αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ίδια, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό και μπορούσαν να δρομολογήσουν την επίθεση σε άλλα σημεία. Με απλά λόγια, εάν είχατε ομάδα κυβερνοασφάλειας, το θέμα τώρα θα είχε αποφευχθεί. Έχω εμπειρία, έχω διαχειριστεί κρίσεις τέτοιου είδους, όλα αυτά θέλουν ασκήσεις κυβερνοασφάλειας πριν γίνουν. Οι χάκερς είναι δίπλα μας. Άρα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις.

 


Όσο για το αν μπορεί να βρεθεί από πού ξεκίνησε η επίθεση των χάκερ στην «τράπεζα θεμάτων», ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε: «Βέβαια μπορούμε να βρούμε, εφόσον καλέσουν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Υπάρχουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί να κάνουν την έρευνά τους και να τους βρουν. Πάντοτε καλύπτουν τα ίχνη τους, πλην όμως η δίωξη είναι ένα μέτρο πιο κάτω και πάντα αυτοί βρίσκονται» και συνέχισε:

«Ο σκοπός ίσως φανεί αργότερα με κάποια προκήρυξη που θα στείλουν. Όλοι αυτοί οι χάκερς βγάζουν ανακοινώσεις». Όπως υπογράμμισε δεν βρίσκεται ένα άτομο πίσω από αυτήν την κυβερνορπίθεση, αλλά περισσότεροι «οι οποίοι έχουν νοικιάσει υπολογιστικά συστήματα από το σκοτεινό διαδίκτυο. Μετά από πολλή δουλειά μπορεί να τους εντοπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καλύπτουν τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και τα λάθη. Για αυτό τον λόγο είμαστε εμείς εδώ».

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας έκανε έκκληση στο υπουργείο Παιδείας πριν ξεκινήσουν οι πανελλήνιες να κάνουν άσκηση κυβερνοασφάλειας.