ΑρχικήΕπικαιρότηταΣφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - 10 ευρώ θα πληρώνουν για...

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – 10 ευρώ θα πληρώνουν για κάθε rapid test

Στις 12:00 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με την καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου θα παρουσιάσουν το τι θα ισχύσει στην ψυχαγωγία αλλά και στην εργασία το φθινόπωρο.

Το «δόγμα» της κυβέρνησης είναι πως η ψυχαγωγία είναι επιλογή και όχι ανάγκη. Και στο πλαίσιο αυτό τα νέα μέτρα έχουν στον πυρήνα τους τους ανεμβολίαστους πολίτες, τους πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό.

Δεδομένου πως η κυβέρνηση δεν διανοείται ότι θα αναγκαστεί σε ένα νέο lockdown (έχει διαψευστεί πολλάκις και σε όλους τους τόνους) φαίνεται ότι επιλέγει… lockdown για τους ανεμβολίαστους. Οι οποίοι δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε μπαρ και εστιατόρια και θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι την τσέπη για να πληρώνουν τα τεστ (περίπου 10 ευρώ τα rapid) που θα πρέπει να κάνουν για να πηγαίνουν στη δουλειά.

Περίπου στα 10 ευρώ θα κυμαίνεται η τιμή του rapid test, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για την είσοδο των ανεμβολίαστων σε ορισμένους χώρους Πολιτισμού, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

«Δεν θέλουμε να βάλουμε απέναντι κόσμο, ούτε να τον στιγματίσουμε», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι υπάρχει μερίδα ανθρώπων που δεν εμβολιάζονται, ενώ οι απόψεις τους στηρίζονται «σε πράγματα που δεν τεκμηριώνονται». Μιλώντας στο MEGA, o κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη στάση θέτει σε κίνδυνο κυρίως τη δική τους υγεία, όσους συναναστρέφονται και εν συνεχεία το σύνολο της κοινωνικής ζωής και της οικονομίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συζητά και να προτρέπει τον κόσμο να εμβολιάζεται, αλλά «δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια, να εξαντλείται σε αέναο διάλογο». «Πρέπει να λάβουμε μέτρα. Θα υπάρχουν μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας για όσους έχουν εμβολιαστεί», είπε και εξήγησε ότι, για παράδειγμα, σε έναν κλειστό χώρος – όπως της εστίασης, δηλαδή εκεί που η μάσκα δεν μπορεί να σε προστατέψει- θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινωθούν και θα ισχύουν το φθινόπωρο, είναι:

– Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους για όλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) πολίτες, ενώ στους ανοικτούς η χρήση μάσκας θα καθορίζεται από τον «συνωστισμό»

– Υποχρεωτικό rapid test μια φορά την εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες που απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ωστόσο, 2 τεστ/εβδομάδα θα κληθούν να κάνουν όσοι απασχολούνται στην εστίαση και την εκπαίδευση καθώς και σε άλλους ευαίσθητους τομείς της κοινωνικής ζωής,

– Σε θέατρα και κινηματογραφικές αίθουσες η είσοδος θα επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους μόνον με την προσκόμιση πρόσφατου rapid test με αρνητικό διαγνωστικό αποτέλεσμα,

– Σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, η είσοδος ομοίως θα επιτρέπεται με επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού ή με αρνητικό διαγνωστικό τεστ,

– Στους χώρους άθλησης (ανοικτούς και κλειστούς) καθώς και στα γήπεδα οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη είσοδο, με κατά περίπτωση χρήση μάσκας, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα έχουν πρόσβαση και πάλι μόνο βάσει του αποτελέσματος του διαγνωστικού τους τεστ.

Τρίτη δόση για 80.000 ευπαθείς πολίτες

Παράλληλα, έτοιμος είναι όλος ο μηχανισμός για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης σε περίπου 80.000 συμπολίτες μας που διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο νόσησης από κορωνοϊό λόγω σοβαρών υποκείμενων παθήσεων.

Η Ελλάδα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού έχει εξασφαλισμένη επάρκεια δόσεων εμβολίων και έτσι έχει άμεσα τη δυνατότητα να ξεκινήσει ο προγραμματισμός των ραντεβού για τις ενισχυτικές δόσεις.

Όπως ανέφερε χθες Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους «την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και τα άτομα τα οποία πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση, με τον ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού».

Ο εμβολιασμός των πολιτών με mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech ή Moderna) θα μπορεί να γίνει στις κλινικές ή τα νοσοκομεία όπου παρακολουθούνται για τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα από τα οποία πάσχουν.

Πρόσβαση στην πλατφόρμα των ραντεβού για την γ’ δόση έχουν ασθενείς που ανήκουν στις ακόλουθες ομάδες:

– Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

– Όσοι είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

– Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.

– Άτομα με όλες τις μορφές καρκίνου υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου αγωγή), αιματολογικές νεοπλασίες κατά την τελευταία πενταετία.

– Ατομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου «η χορήγηση της τρίτης δόσης στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τον βασικό εμβολιασμό και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη. Ενώ ένας άλλος στόχος της τρίτης δόσης είναι η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση των αντισωμάτων που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου».