Σήμερα τα 33.600 εμβόλια Johnson στην Ελλάδα- Άγνωστο αν θα χορηγηθούν

22 mins read

Η αναστολή της κυκλοφορίας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Johnson & Johnson προκαλεί νέες αναταράξεις στην παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού, που είχε μόλις αρχίσει να επιταχύνει στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του πλανήτη που σημείωναν ασταθή βηματισμό στις εμβολιαστικές τους προσπάθειες.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές συνέστησαν χθες την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson, λόγω της σπάνιας εμφάνισης σοβαρών θρόμβων αίματος, σε έξι γυναίκες κάτω των 50 ετών

Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε πως θα καθυστερήσει τη διάθεση του εμβολίου στην Ε.Ε. μετά τις εξελίξεις αυτές στις ΗΠΑ. Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στις χώρες της Ε.Ε. 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις αναφορές περί σπάνιων θρομβοεμβολών σε γυναίκες οι οποίες είχαν κάνει το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, επί του παρόντος «δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού» και αυτής της πάθησης. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, αρκετές χώρες της ΕΕ αναμένεται ότι θα κρατήσουν τις δόσεις της  J&J ώστε να τις  χρησιμοποιήσουν όταν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ δώσει το «πράσινο φως» για το εμβόλιο.

Τι περιμένει η Ελλάδα

Σήμερα η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και η Ελλάδα αναμένει από την  Johnson & Johnson μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει τα νέα δεδομένα και θα προχωρήσει εφόσον χρειαστεί σε νέες συστάσεις.

Στο μεταξύ οι άλλες παρασκευάστριες εταιρίες εμβολίων συνεχίζουν τις παραδόσεις. Από την εταιρία Pfizer  και σύμφωνα με το πλάνο παραδόσεων που έχει αποστείλει αναμένουμε για τον Μάιο  1.550.000 δόσεις και το μήνα Ιούνιο 1.700.000 δόσεις. Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους υπόλοιπους 3 μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ η Moderna έχει διαβεβαιώσει για αποστολή μέχρι στιγμής 100.000 δόσεων, παρόλο που αναμένουμε περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

Τι σημαίνει η καθυστέρηση για την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αγωνίζεται να ξεπεράσει ένα νέο κύμα της πανδημίας, η αναστολή ήρθε πάνω στην ώρα που το μπλοκ επιτάχυνε επιτέλους τους εμβολιασμούς καθώς είχε μείνει σημαντικά πίσω  πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χωρίς τη το μονοδοσικό εμβόλιο της J & J, θα χρειαστεί έως τον Δεκέμβριο για να εμβολιαστούν τα 3/4 του  του πληθυσμού της ΕΕ, σύμφωνα με την Airfinity.

Το διακύβευμα είναι ακόμα μεγαλύτερο  για τις φτωχότερες χώρες που βασίζονται στον μηχανισμό Covax για την πρόσβαση σε εμβόλιαΟ μηχανισμός έχει συνάψει συμφωνία αγοράς για 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου  της J&J ενώ η Αφρικανική Ένωση υπέγραψε συμφωνία τον περασμένο μήνα για 400 εκατ. δόσεις φέτος και τον επόμενο χρόνο, με τις παραδόσεις να αρχίζουν το τρίτο τρίμηνο.

«Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται το εμβόλιο της J & J, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα», δήλωσε ο Σαμ Φάζελι, αναλυτής του Bloomberg Intelligence.

Facebook Comments