Σκέψεις για άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου – Την Δευτέρα η ανακοίνωση

31 mins read

Η ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται να πηγαίνει μία εβδομάδα πίσω, με δεδομένη την έξαρση της πανδημίας.

Με βάση αυτό το σενάριο,  τα σχολεία αντί να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι μαθητές φαίνεται ότι θα επιστρέψουν στα θρανία στις 14 Σεπτεμβρίου. 

Ο λόγος για αυτή την επιλογή μετάθεσης του ανοίγματος των σχολείων είναι γιατί οι λοιμωξιολόγοι βλέπουν ότι τα κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά είναι πάνω από 200 και μόλις το Σάββατο, 23 Αυγούστου, ενώ η ημερήσια καταγραφή «άγγιξε» το ρεκόρ των 269 κρουσμάτων στη χώρα μας, ενώ κατά την χθεσινή καταγραφή ανακοινώθηκαν 264 κρούσματα.

Έτσι λοιπόν, οι ειδικοί επιστήμονες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση τα σχολεία να ανοίξουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες αργότερα από την επιστροφή και όλων των εκδρομέων του καλοκαιριού, κάτι που υπολογίζεται ότι θα γίνεται στα τέλη Αυγούστου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως,  στις ανακοινώσεις που θα κάνει τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, στις 16:00 από το υπουργείο Παιδείας θα δώσει απαντήσεις τόσο για την ημερομηνία της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία όσο και για το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία.

Τα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν οι γονείς και οι μαθητές είναι τα εξής: 

  • Πώς και πού δηλαδή τα παιδιά θα φορούν μάσκα
  • Αν θα τη φορούν στα διαλείμματα και πώς οι μαθητές θα κάνουν διάλειμμα.

Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε στο βραδινό δελτίο του ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Ιατρικής, Θάνος Δημόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος υποστήριξε ότι «έχουμε ένα αυξημένο ιικο φορτίο, ιδιαιτέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι θετικό το γεγονός ότι τα νούμερα είναι μεν τριψήφια αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση σε αυτή τη φάση, αλλά παρόλα αυτά έχουμε σημαντικό επιπολασμό που δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον θα μπορέσουν τα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου με ασφάλεια».

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ παρέπεμψε για τις όποιες αποφάσεις στις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και σημείωσε ότι «σίγουρα λαμβάνονται υπόψιν όλα τα δεδομένα ακόμα και αυτά που θα προκύψουν το Σαββατοκύριακο».

Παράλληλα, εξήγησε ότι «Θα ήθελε κανείς από την ολοκλήρωση της επιστροφής των εκδρομέων μέχρι το τέλος Αυγούστου να υπάρχουν μια ή δύο εβδομάδες που θα λειτουργήσουν ως buffer, δηλαδή να μην έχουμε μεγάλη κινητικότητα επομένως ασυμπτωματικά άτομα να πάψουν να μεταδίδουν».

O Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, την Παρασκευή ζήτησε να γίνει ενημέρωση και συζήτηση την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, προκειμένου να παρατεθούν τα δεδομένα, να αναλυθούν οι αποφάσεις και να κληθούν τα κόμματα να πάρουν υπεύθυνη θέση.

Και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει η ενημέρωση αυτή την Τρίτη στη μία στη Βουλή, με τους δύο υπουργούς να ενημερώνουν όλα τα κόμματα για την πανδημία του κορονοϊού στους τομείς αρμοδιοτήτων τους. Και εκεί θα συζητηθεί εκτενώς και το άνοιγμα των σχολείων και η πιθανή παράταση μίας εβδομάδας.

Παγώνη: Σωστή σκέψη να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, χαρακτήρισε ως «σωστή σκέψη» το ενδεχόμενο να δοθεί μια μικρή παράταση για το άνοιγμα των σχολείων και η σχολική χρονιά να ξεκινήσει στις 14 και όχι στις 7 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Μ. Παγώνη στο Star, το διάστημα αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την προσαρμογή στη νέα κατάσταση και την εξοικείωση των μαθητών με τους κανόνες υγιεινής.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει τεθεί υπό συζήτηση στην επιτροπή των ειδικών, ωστόσο οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή Δευτέρα (24 Αυγούστου).

Σύψας: Πώς θα μπαίνουν οι μάσκες στα σχολεία

Μάλιστα, την Παρασκευή ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV αναφέρθηκε εκτενώς στο πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία αλλά και στο θέμα της χρήσης της προστατευτικής μάσκας. «Τα παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες του κορονοϊού», ήταν το μήνυμα που έστειλε, για να προσθέσει ότι ο δείκτης R δεν θα αυξηθεί από τα παιδιά αλλά από συμπεριφορές και χαλαρότητα των μεγάλων, όπως αυτές οι συμπεριφορές που επέδειξαν κάποιοι το καλοκαίρι. «Με πολύ αυστηρούς κανόνες θα ανοίξουν τα σχολεία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Σύψας, εξηγώντας πότε τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα:

  • Τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα μόνο όταν συγχρωτιστούν, όταν δηλαδή πλησιάσουν άλλα παιδιά
  • Τα παιδιά στα σχολεία θα λειτουργούν σε ομάδες
  • Οι τάξεις δεν θα είναι μαζί με άλλες τάξεις
  • Τα διαλείμματα θα είναι ξεχωριστά

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα