ΑρχικήΕπικαιρότηταΣοκ από την εκτόξευση κρουσμάτων - Για ποιους άλλους κλάδους έρχεται υποχρεωτικός...

Σοκ από την εκτόξευση κρουσμάτων – Για ποιους άλλους κλάδους έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός

Η εκτόξευση κρουσμάτων ( 3.109 καταγράφηκαν χθες Τρίτη) και η εκρηκτική αύξηση στα λύματα προκαλούν τεράστια ανησυχία στους επιστήμονες. Οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο, στο πιο δυσοίωνο σενάριο ακόμη και για 20.000 περιστατικά την ημέρα ως το τέλος του καλοκαιριού.

 

Η μετάλλαξη δέλτα η οποία καλπάζει σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αγοράς έχουν αλλάξει τα δεδομένα τα οποία είχαν φέρει έναν σχετικό καθησυχασμό, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η ανάγκη εμβολιασμού είναι τώρα μεγαλύτερη από ποτέ.

Καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης ώστε να ελεγχθεί η τόσο μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

 

Η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες εκτός από αυτές του τομέα της Υγείας, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα.

Μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ανοίγει η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ. Και αυτό ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς και προκειμένου να μην κλείσουν ξανά τα σχολεία.

Επίσης, υπάρχουν σκέψεις για αποκλεισμό από τα αμφιθέτρα των πανεπιστημίων, φοιτητών που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Παράλληλα, σύμφωνα επίσης με τον ΣΚΑΙ, τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να γνωμοδοτήσει για τον εθελοντικό εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας από 12 έως 15 ετών.

Ακόμη,  επόμενες κατηγορίες για τις οποίες θα εκκινήσει μια νέα συζήτηση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι:

• Οι αθλητές, αφού και τα γήπεδα είναι πλέον μόνο για εμβολιασμένους θεατές.
• Οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές του κράτους, Όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΗΕ, η ΕΥΔΑΠ και τα ΜΜΜ.

Και αυτό ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί οι προθεσμίες και οι κυρώσεις για τους ανεβολίαστους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και τους υγειονομικούς και δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Την αρχή στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς κάνουν οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και τις ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ

Εκεί, έως τις 16 Αυγούστου, πρέπει το σύνολο του προσωπικού να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Όποιοι αρνηθούν να εμβολιαστούν θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Υποχρεωτικός γίνεται επίσης ο εμβολιασμός για τους νεοεισερχόμενους φιλοξενούμενους στις συγκεκριμένες μονάδες.

Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων, τα πρόστιμα είναι 50.000 ευρώ για την πρώτη φορά και 200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στις ιδιωτικές δομές το ποσοστό των ηλικιωμένων που είναι εμβολιασμένοι ανέρχεται σε 85% και των εργαζομένων σε 65%. Στις δημόσιες, έχει εμβολιαστεί το 77% των ηλικιωμένων και το 45% των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η υποχρεωτικότητα αφορά στους εργαζόμενους σε:

Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων
Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία
Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων
Οικοτροφεία
Ειδικά ιδρύματα
Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ).
Η προθεσμία εμβολιασμού στους υγειονομικούς
Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου όλοι οι εργαζόμενοι (υγειονομικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό) δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά:

Ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας
Διαγνωστικά κέντρα
Κέντρα Αποκατάστασης
Κλινικές
Νοσοκομεία
Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα με διατάξεις που θα προβλέπουν τη δυνατότητα προσλήψεων ορισμένου χρόνου για τις αντικαταστάσεις όσων βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών καθώς θα αρνούνται να εμβολιαστούν.