ΑρχικήΕπικαιρότηταΣοκαριστικό βίντεο για το long covid- Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ασθενών (video)

Σοκαριστικό βίντεο για το long covid- Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ασθενών (video)

Πολλοί άνθρωποι που νόσησαν με COVID-19 αντιμετωπίζουν μακροχρόνια συμπτώματα. Στο παρακάτω βίντεο, ασθενείς δείχνουν πώς είναι να ζεις με long COVID.

Τριχόπτωση, ομιχλώδης μνήμη και παραμόρφωση της γεύσης και της όσφρησης είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς για μήνες μετά την ανάρρωση.

Τι είναι το Long COVID ή οι επιπτώσεις μετά τον COVID-19;

Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόκειται για τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε άτομα με ιστορικό πιθανής ή επιβεβαιωμένης λοίμωξης από SARS-COV-2, συνήθως μέσα σε 3 μήνες από την έναρξη της COVID-19, διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες και δεν μπορούν να εξηγηθούν από κάποια εναλλακτική διάγνωση. Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν την κόπωση, την δύσπνοια, την γνωσιακή δυσλειτουργία και άλλα, τα οποία γενικά έχουν επίδραση στην καθημερινή δραστηριότητα. Τα συμπτώματα μπορεί να πρωτοεμφανίζονται μετά από την αρχική ίαση από οξύ COVID-19 ή να συνεχίζουν από την αρχική νόσηση.

Συμπτώματα της κατάστασης μετά από COVID-19

Η κόπωση είναι τo συχνότερο με μεγάλη διαφορά εμμένον σύμπτωμα μετά από COVID-19 (58%). Χαρακτηρίζεται από αδυναμία, μειωμένη αντοχή και εξάντληση μετά την προσπάθεια. Έχει σημαντική ομοιότητα με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης/μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας. Εμφανίζεται τόσο σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, όσο και ασθενείς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Δύσπνοια (24%), χρόνιος βήχας (19%), θωρακική δυσφορία ή άλγος (16%) είναι, επίσης, συχνά εμμένοντα συμπτώματα. Επίσης, η επηρεασμένη γεύση και όσφρηση (23%), νευρονοητικά συμπτώματα όπως κεφαλαλγία (44%), διαταραχή της συγκέντρωσης (27%) και της μνήμης (16%), η αποκαλούμενη “εγκεφαλική ομίχλη” (brain fog), ψυχολογικά συμπτώματα όπως άγχος/κατάθλιψη (13%). Άλλα συχνά συμπτώματα είναι η τριχόπτωση (25%), οι αρθραλγίες (19%), οι εφιδρώσεις (17%).

Πόσο συχνό είναι το Long Covid;

Σύμφωνα με το European Centre of Disease Prevention and Control (ECDC) υπολογίζεται ότι 20% των ανθρώπων που ανιχνεύονται θετικοί για λοίμωξη από SARS-COV-2 αναφέρουν ένα τουλάχιστον σύμπτωμα στην περίοδο έως 5 εβδομάδες μετά, και 10% στην περίοδο 12 ή παραπάνω εβδομάδες μετά.

Άλλες μεγάλες μελέτες αναδεικνύουν μεγαλύτερα ποσοστά. Μια πρόσφατη συστηματική ανάλυση διάφορων διεθνών μελετών κατέληξε ότι μεταξύ 3-6 μηνών μετά την COVID-19, ένας μέσος όρος 26% ασθενών που δεν νοσηλεύτηκαν και ένας μέσος όρος 57% ασθενών που νοσηλεύτηκαν συνεχίζουν να βιώνουν συμπτώματα.

Η συνολική συχνότητα των συμπτωμάτων μετά COVID-19 στα παιδιά είναι μικρότερη και υπολογίζεται γύρω στο 4%, με συχνότερα συμπτώματα την κόπωση και την διαταραχή της προσοχής.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από Long Covid;

Όσοι νόσησαν βαρύτερα και ιδιαίτερα οι ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο ή στο σπίτι.

Επίσης οι ασθενείς με προϋπάρχουσες παθήσεις του αναπνευστικού, οι παχύσαρκοι, οι ηλικιωμένοι.

Τέλος φαίνεται ότι οι γυναίκες και η μαύρη φυλή εμφανίζουν πιο εύκολα το σύνδρομο.