ΑρχικήΕπικαιρότηταΣωματοφύλακες στις παραλίες και ξαπλώστρες με 120€ καταγγέλει το «κίνημα της πετσέτας»

Σωματοφύλακες στις παραλίες και ξαπλώστρες με 120€ καταγγέλει το «κίνημα της πετσέτας»

Οι πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και παλεύουν να ελευθερώσουν τις παραλίες και τους δημόσιους χώρους, με την ονομασία «Κίνημα της Πετσέτας».

Με την πετσέτα ανά χείρας, οι πολίτες  δίνουν τη δική τους μάχη κόντρα στην παράνομη κατάληψη παραλιών και διεκδικούν την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές. Το «Κίνημα της Πετσέτας», που ξεκίνησε από την Πάρο και προκάλεσε μέχρι και εισαγγελική παρέμβαση, εξαπλώνεται και σε άλλα ελληνικά νησιά.

Πώς ξεκίνησε
Το εν λόγω κίνημα που έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στα social media ξεκίνησε από την Πάρο, όπου οι κάτοικοι άρχισαν να διαμαρτύρονται καθώς δεν βρίσκουν παραλία που να μην έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, ενώ ορισμένοι επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από το Δήμο τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν για ομπρέλες και ξαπλώστρες και εμποδίζουν τους πολίτες που δεν θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα. Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches» ενώ ακολούθησαν κι άλλα νησιά όπως η Σέριφος και η Νάξος.

«Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες είναι μία ‘από τα κάτω’ συλλογικότητα πολιτών του νησιού. Μας ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει», τονίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα της ομάδας στο Facebook.

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει!», καταλήγει το εισαγωγικό σημείωμα.

Τα μέλη της Κίνησης διαμαρτύρονται σε παραλίες της Πάρου, Σάντα Μαρία και Μαρτσέλο έως τώρα, με πανό και πετσέτες στα χέρια, «φωνάζοντας» για «ελεύθερες παραλίες για όλους μας».

«Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά», τόνισε από την πλευρά του ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες στην ΕΡΤ.

«Το ευχάριστο είναι ότι χθες (1/8) η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά της ελληνικής δικαιοσύνης λειτουργούν», σημείωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος και κατέληξε λέγοντας ότι «το πρόβλημα πραγματικά υπάρχει και είναι υπαρκτό. Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας».

Καταγγέλλουν σωματοφύλακες σε παραλίες
Σωματοφύλακες στις παραλίες και ξαπλώστρες στο κύμα με 120€
Σωματοφύλακες στις παραλίες καταγγέλει ο Χρήστος Γεωργούσης, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για τις παραλίες της Πάρου και την «εξάπλωση της ξαπλώστρας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ορισμένοι «έχουν νοικιάσει 20 τετραγωνικά και έχουν 200-300».

«Και κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία και πήγε η αστυνομία μετά από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια. Απλώς στηριζόμαστε στην μεγάλη ανοχή του Δήμου, στον οποίο δήμαρχο έστειλα ένα γράμμα ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες και αυτές που λέει ελεύθερες είναι υπό κατάληψη, γιατί σχεδιάζουν διάφορα για μια καντίνα όπου θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο» προσέθεσε.

Ο κ. Γεωργούσης υποστήριξε πως δύο χρόνια τα επιτελεία του Δήμου της Πάρου δεν έχουν κάνει έλεγχο σε καμιά παραλία.

Επιπλέον κατήγγειλε, πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, έχοντας πάει να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία, μάλιστα, σημείωσε, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις. Για το κόστος της ξαπλώστρας, ερωτηθείς ο κ. Γεωργούσης σε ποιο είναι το αντίτιμο για τους λουόμενους που θα επιλέξουν να νοικιάσουν ένα σετ, όπως είπε, στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ. «Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά» προσέθεσε.

Πάρος: «Οι καλύτερες παραλίες του νησιού είναι πλήρως κατειλημμένες»

Ο κ. Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες, μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε πως το ζήτημα έχει ξεπεράσει τα όρια της Πάρου και αφορά πλέον «όλη την Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε πως στόχος δεν είναι να φύγουν οι ξαπλώστρες, αλλά να εφαρμοστούν τα νόμιμα. «Ορισμένοι ζητούν την ξαπλώστρα και πολύ καλά κάνουν» σημείωσε, αλλά τόνισε πως οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να επεκτείνονται κατά το δοκούν.

Έκανε λόγο για «πολύ μεγάλες υπερβάσεις των ορίων (σ.σ. που θέτουν οι άδειες)» και κατήγγειλε πως οι «καλύτερες παραλίες του νησιού είναι πλήρως κατειλημμένες. Και αν σε μία ακρούλα υπάρχει χώρος, δεν μπορείς να βάλεις την πετσέτα γιατί θα έρθει εργαζόμενος να σου πει να φύγεις».

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για παραλίες σε Σέριφο και Πάρο
Διπλή ήταν η πρώτη παρέμβαση της νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, μετά από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που αφορούν την κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο και για λειτουργία καταστήματος που λειτουργεί σε παραλία στη Σέριφο και έχει σφραγιστεί από τον Δήμαρχο του νησιού.

 

 

 

Πηγή ΕΡΤ