Στα 7 μίλια από τη Ρω το Oruc Reis – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το Γιαβούζ

12 mins read

Η τουρκική προκλητικότητα παραμένει αμείωτη με το Oruc Reis να φτάνει σήμερα μόλις επτά μίλια από την Ρω ενώ η Άγκυρα έχει επεκτείνει ως τις 27 Οκτωβρίου, την παράνομη Navtex.

Έτσι, ολοκληρώνει με αυτόν τον τρόπο την πλήρη κάλυψη της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Ρόδου και έως την Κύπρο και τα όρια με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Το σεισμογραφικό/υδρογραφικό σκάφος Oruc Reis πλησίασε χθες Πέμπτη μεταξύ 6 και 7 ναυτικών μιλίων από τη μικρονησίδα Ρω του συμπλέγματος Μεγίστης/Καστελλόριζου με βάση το ανατολικό άκρο της τουρκικής Νavtex.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών αλλά και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σταθερή επιδίωξη της τουρκικής ηγεσίας είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα και να καθίσει στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου όποτε και εάν αυτός διεξαχθεί με ισχυρότερες θέσεις και με διευρυμένη ατζέντα. Έναν διάλογο που η Άγκυρα ενθαρρυμένη από την στάση των εταίρων μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, επιχειρεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού γεωτρύπανου στις περιοχές που βρίσκεται το «Ορούτς Ρέις» ανοιχτά του Καστελόριζου: «Το Γιαβούζ, όπως κάθε πλοίο, επιστρέφει στο λιμάνι για συντήρηση μετά από τις ώρες λειτουργίας. Γίνονται παρεξηγήσεις επειδή γίνονται παράλληλες διπλωματικές ενέργειες. Όμως όταν τελειώσει η συντήρηση, το Γιαβούζ θα επιστρέψει και πάλι στην περιοχή των καθηκόντων του».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, δήλωσε: «Συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία της περιοχής και μετά κάνουμε γεωτρήσεις. Κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου. Έχουμε σεισμικές έρευνες σε δική μας περιοχή απέναντι από το Κας. Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες, τότε θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας να κάνουμε γεωτρήσεις».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα