Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στέλνει τον Μ. Πάλμερ σε Αθήνα και Άγκυρα για εκτόνωση της κρίσης

10 mins read

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ  Πομπέο, με αποκλειστική δήλωση του στον ΣΚΑΪ χθες το βράδυ, μετά την δεξίωση που παρέθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι επίκειται διπλωματική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας.

Μάλιστα, πρόθεση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών είναι η παρέμβαση να γίνει και  σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, εφόσον όλα πάνε καλά στις επαφές.

Ο μεσολαβητής των ΗΠΑ θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα. Ο κ. Πάλμερ έχει ήδη προγραμματίσει ταξίδι στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου.

Η αμερικανική διπλωματία ενεργεί στην περιοχή για την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εδώ και μήνες.

Ωστόσο η προσπάθεια των ΗΠΑ αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα μετά το «πράσινο φως» που άναψε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον να αναλάβουν οι ΗΠΑ μεγαλύτερο ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  θα είναι τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και ιδιαίτερα το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο ανησυχεί την Ουάσινγκτον για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακόμη, ο ρόλος του Μάικ Πομπέο στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο ήταν καταλυτικός, καθώς διευκόλυνε τη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

 

 

 

Facebook Comments