Στην Αττική φτάνει η «Μήδεια» – Στα «άσπρα» πολλές περιοχές της χώρας

141 mins read

Αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» που ξεκίνησε το Σάββατο, φέρνοντας χιόνια, μεταξύ άλλων, στην Αττική και στα βόρεια προάστια της Αθήνας από το απόγευμα της Κυριακής και μετά.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Μετά το απόγευμα της Κυριακής τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας.
Επίσης αναμένονται από το πρωί έως το απόγευμα της Κυριακής βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και πιθανώς αργότερα στις Κυκλάδες.
Εκτός από τα προαναφερόμενα φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της Κυριακής η κακοκαιρία «Μήδεια» θα προκαλέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια, παγετό κατά τόπους ισχυρό στα βόρεια και ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία, καθώς επίσης θυελλώδεις βόρειους ανέμους αρχικά στο Βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στο Κεντρικό Αιγαίο.
Διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Πάρνηθος
Διακόπηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο. Παράλληλα, επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία.
Διακοπή της κυκλοφορίας, λόγω της χιονόπτωσης, στη λεωφόρο Φυλής
Διακόπηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Δερβενοχώρια.
 Χωρίς προβλήματα η χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της ΠΚΜ
Χιόνια και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια» στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Συνεχίζεται με μειωμένη ένταση η χιονόπτωση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προβλήματα έχουν παρουσιαστεί μόνο στο ορεινό οδικό δίκτυο, όπου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την κυκλοφορία των οχημάτων.
Η Τροχαία διακόπτει την κυκλοφορία, όπου διεξάγεται με δυσκολία ή είναι αδύνατη η κίνηση των οχημάτων.
Στις μεγάλες πόλεις και στη Θεσσαλονίκη οι δρόμοι είναι καθαροί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.
Από το μεσημέρι, όπως μας έχουν ενημερώσει, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες η χιονόπτωση θα σταματήσει, αλλά θα επικρατήσει παγετός γι αυτό η σύστασή μας είναι ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή, τόνισε ο κ. Στεργιάδης.
Επί ποδός παρέμειναν όλο το βράδυ τα συνεργεία και ειδικά οχήματα στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.
Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στον Δήμο Ωραιοκάστρου
Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε δρόμους του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Λόγω των δύσκολων συνθηκών η δημοτική αρχή συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και να κάνουν χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Υπενθυμίζει ακόμη στους πολίτες ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα που έχουν ανακοινωθεί από την δημοτική αρχή του Δήμου Ωραιοκάστρου και είναι αναρτημένα στην κεντρική ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου (oraiokastro.gr)
Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στον δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη
Λόγω του πολύ μεγάλου συνεχιζόμενου παγετού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, για την πρόληψη ατυχημάτων, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη (Πανόραμα, Πυλαία, Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι, Εξοχή και Φίλυρο).
Επίσης κλειστοί θα παραμείνουν και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.
Ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, σύμφωνα με ανακοίνωση, παραμένει με τις υπηρεσίες του σε 24ωρη επιφυλακή για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.
Αναφορικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με τη διεύθυνση του σχολείου τους.
Σε ποια τμήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι απαραίτητες αντιολισθητικές
Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω χιονόπτωσης – παγετού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία
-Ημαθία
σε όλο το εθνικό & επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας,
Κιλκίς
▪σε όλο το εθνικό & επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, εκτός από τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Ευζώνων (Π.Α.Θ.Ε.)
-Πέλλα
▪σε όλο το εθνικό & επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας,
Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε στο οδικό δίκτυο από τοπική κοινότητα Κερασιάς έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.
-Πιερία
▪από το 17 έως το 44 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας
▪από το 23 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κατερίνης – Ελατοχωρίου
▪επαρχιακή οδός Κολινδρού – Ρυακίων – Καστανίας
-Σέρρες
▪στην επαρχιακή οδό Σερρών – Χρυσοπηγής – Ορεινής
▪στην επαρχιακή οδό Σερρών – Ελαιώνα – Άνω Βροντούς
▪στην επαρχιακή οδό Νιγρίτας – Λαγκαδίου
▪στην επαρχιακή οδό Σερρών – Λαϊλιά (χιονοδρομικό κέντρο)
▪οδικό δίκτυο τοπικών κοινοτήτων Καπνόφυτου, Αχλαδοχωρίου, Καρυδοχωρίου του Δήμου Σιντικής.
▪στις τοπικές κοινότητες Αγριανής, Αγίου Χριστοφόρου, Αναστασιάς, Σφελινού, Σκοπιάς, Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγγίστας του Δήμου Νέας Ζίχνης.
▪στις τοπικές κοινότητες Ηλιοκώμης, Κορμίστας, Αγγίστας του Δήμου Αμφίπολης
-Χαλκιδική
▪από το 31 έως το 47 χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών (κόμβος Λακκώματος έως κόμβος Σωζόπολης)
▪από το 38 έως το 110 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού
▪από το 38 έως το 62 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου
▪από το 31 έως το 46 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πολυγύρου – Ιερισσού
▪από το 33 έως το 38 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουδανιών – Κυκλώματος Κασσάνδρας
▪από το 17 έως το 37 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ρεντίνας – Ουρανούπολης
▪στην επαρχιακή οδό Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου
▪στην επαρχιακή οδό Βάβδου – Σημάντρων
▪στην επαρχιακή οδό Σανών – Δουμπιών
▪στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας
▪στην επαρχιακή οδό Αρναίας – Στανού
▪στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου – Πλανών
▪από το 1 έως το 17 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου – Αγ. Νικολάου
▪στα δημοτικά διαμερίσματα Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Βάβδου, Σανών, Παλαιοκάστρου & Δουμπιών
▪από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο
▪στις δασικές οδούς Παλαιόχωρας – Ταξιάρχη, Πολυγύρου – Ταξιάρχη, Βραστάμων – Ταξιάρχη & Φούρκας – Κασσανδρείας
Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων είναι σε ισχύ από το 54 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).
Έντονες χιονοπτώσεις σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Οι χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου δεν έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμής κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας. Ογδόντα εκχιονιστικά μηχανήματα παντός τύπου είναι διάσπαρτα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας προσπαθώντας να κρατήσουν ανοικτούς όλους τους οδικούς άξονες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Πρόδρομο Ασλανίδη, το ύψος του χιονιού στα πεδινά κυμαίνεται στα 25 εκ. ενώ στα ορεινά πάνω από τα 800 μέτρα το ύψος φθάνει και τα 35 εκ.
Για προληπτικούς λόγους με διαταγή της Αστυνομικής διεύθυνσης δυτικής Μακεδονίας από το βράδυ του Σαββάτου έχει απαγορευθεί η κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού από Πολύμυλο Κοζάνης έως Ιωάννινα, στους καθέτους άξονες Σιάτιστα – Ιεροπηγή (Α-29) και Φλώρινα – Νίκη (Α-27). Επίσης, έχει απαγορευθεί η κίνηση των φορτηγών σε όλο το επαρχιακό δίκτυο των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.
Η κίνηση των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού, στους κάθετους άξονες και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ελαστικά χιονιού, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι μονάδες του ΕΚΑΒ προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά άμεσης πρόσβασης στις μονάδες Υγείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής διεύθυνσης δυτικής Μακεδονίας οποιοσδήποτε πολίτης θελήσει να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό και χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε εμβολιαστικό κέντρο, καθώς επίσης και οποιοσδήποτε πολίτης χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο (π.χ. νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση κ.λπ.), μπορεί να καλέσει στο 100, ώστε οι Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας να συνδράμουν στην ασφαλή μετακίνησή του.
Η θερμοκρασία κυμαίνεται στους -2 και -3 βαθμούς κελσίου γεγονός που καθιστά ποιο δύσκολο το έργο αποχιονισμού.
Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η κίνηση των αυτοκινήτων στην ανατολική Μακεδονία και την Ξάνθη
Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από νωρίς το πρωί όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των περιοχών της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης λόγω την έντονη χιονόπτωσης που επικρατεί από χθες το βράδυ.
Τόσο τα συνεργεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο και τα τεχνικά συνεργεία των κατά τόπους δήμων στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να κρατήσουν ανοιχτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, κυρίως αυτές που οδηγούν στα νοσοκομεία των δυο πόλεων, όπως επίσης και τους κεντρικούς δρόμους στα αστικά κέντρα.
Από νωρίς το πρωί έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία όλων των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία οδό, στο τμήμα που διέρχεται κατά μήκος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οχήματα των δήμων Καβάλας και Δράμας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά και από νωρίς το πρωί, κάνουν συνεχείς ρίψης αλατιού και αλατόνερου προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτούς του βασικούς οδικούς άξονες.
Ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης όπου η κίνηση των αυτοκίνητων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ αρκετοί δρόμοι παραμένουν ακόμα κλειστοί.
Τέλος, με απόφαση του δημάρχου Δράμας Χριστόδουλου Μαμσάκου, αύριο Δευτέρα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Δράμας καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά λόγω του ολικού παγετού, του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.
 Το σκηνικό του καιρού στον Έβρο
Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι που σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες από το βράδυ του Σαββάτου χιονοπτώσεις δημιουργούν κατά τόπους χιονοθύελλες, συνθέτουν το καιρικό σκηνικό στο νομό Έβρου. Δεδομένων των προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την έλευση της «Μήδειας», ο μηχανισμός τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου όσο και των πέντε δήμων, Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σαμοθράκης, ήταν σε ετοιμότητα και από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των έντονων καιρικών φαινομένων οι αλατιέρες και τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε εγρήγορση κατά μήκος του οδικού δικτύου, παρεμβαίνοντας ώστε να παραμένει ανοικτό.
Σε ό,τι αφορά στις θερμοκρασίες, ο υδράργυρος δεν ξεπερνά τους -3 βαθμούς στην Αλεξανδρούπολη, τους -6 στο Σουφλί, τους -4 στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα και τους -7 στο νησί της Σαμοθράκης.
Άσπρισε όλη η Φθιώτιδα
Χιονίζει με μεγάλη ένταση κατά μήκος του Εθνικού δικτύου Αθηνών-Λαμίας από την περιοχή της Υλίκης και του Κάστρου μέχρι τα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία στους Αγίους Θεοδώρους. Στα τρία κρίσιμα τμήματα, το τμήμα του Μαρτίνου, το τμήμα των Καμένων Βούρλων και το τμήμα της Στυλίδας τις τελευταίες ώρες τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν δώσει μία πραγματική μάχη και έχουν κρατήσει το δρόμο ανοιχτό.
Ειδικότερα από τις 5:00 το πρωί εντάθηκαν τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του Μαρτίνου και χρειάστηκε τα εκχιονιστικά μηχανήματα να ρίχνουν αλάτι και να απομακρύνουν το χιόνι από το δρόμο προκειμένου η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο να γίνεται κανονικά.
Το ίδιο σκηνικό έχουμε και στην περιοχή των Καμένων Βούρλων αλλά και στην περιοχή της Στυλίδας. Η κίνηση στο εθνικό δίκτυο είναι ελάχιστη με συνέπεια να διευκολύνονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να κάνουν παρεμβάσεις.
Στο υπόλοιπο δίκτυο, όλη τη νύχτα δίνεται μία πραγματική μάχη από τα μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι από τη Λαμία προς την ‘Άμφισσα στη δύσκολη περιοχή του Μπράλου, ο δρόμος από τη Λαμία προς Δομοκό και από τη Λαμία προς το Καρπενήσι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι άρχισε να χιονίζει λίγο μετά τα μεσάνυχτα όμως ιδιαίτερη ένταση στη χιονόπτωση έχουμε μετά τις 5:00 το πρωί όπου ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει φτάσει τους 5 πόντους.
Κατά περιόδους η αστυνομία χρειάστηκε να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα μέχρις ότου τα μηχανήματα απομακρύνουν το χιόνι και ρίξουν αλάτι. Αυτή την ώρα δεν υπάρχουν προβλήματα σε κανέναν από τους δρόμους ωστόσο όμως οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους και αντιολισθητικές αλυσίδες.
Στο υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο ήδη από το ξημέρωμα ξεκίνησαν τα μηχανήματα των δήμων για να δημιουργήσουν προσβάσεις ιδιαίτερα προς τα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας όπου το χιόνι φτάνει και τα 30 cm. Η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη ωστόσο οι αρμόδιοι της Περιφέρειας περιμένουν και το δεύτερο κύμα το οποίο αναμένεται μετά το μεσημέρι.
Τέλος έχουμε διακοπές ρεύματος σε χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας από τις 4:00 το πρωί και ήδη συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται εκεί για να εντοπίσουν τη βλάβη και να την αποκαταστήσουν.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη της Φθιώτιδας Θανάση Καρακατζα «η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη χωρίς να υπάρχουν προβλήματα» όπως σημειώνει και με νόημα συμπληρώνει πως «χρειάζεται προσοχή από όλους μας καθώς το δεύτερο κύμα αναμένεται να είναι περισσότερο έντονο στην περιοχή. Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και το προσωπικό αλλά και τα μηχανήματα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε».
Έντονη χιονόπτωση στη πόλη της Λάρισας
Συνεχίζεται η χιονόπτωση στη πόλη της Λάρισας, με αποτέλεσμα να έχει “ντυθεί στα λευκά” ολόκληρη η περιοχή.
Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και η χιονόστρωση έντονη από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδειας», ενώ μηχανήματα του δήμου Λαρισαίων αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν ώστε να διατηρηθεί το οδικό δίκτυο ανοιχτό σε όλο το νομό.
Παράλληλα λόγω της κακοκαιρίας έχει υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφελίμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στα παρακάτω σημεία:
– στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης
-στην νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης
-στην επαρχιακή οδό Λάρισας – Καρδίτσας, σε όλο το μήκος της.
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα παρακάτω σημεία:
-από το 34ο χλμ. έως το 70ο χλμ. της νέας εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης,
-από το 40ο χλμ. έως το 63ο χλμ. της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας
-σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ελασσόνας
-σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο Φαρσάλων
-στην επαρχιακή οδό Πυργετού – Κρανιάς Τεμπών
-στην επαρχιακή οδό Ανατολής – Μεγαλοβρύσου Αγιάς
-στην επαρχιακή οδό Σκλήθρου – Καλαμακίου Αγιάς, από την τοπική κοινότητα Ελάφου έως την τοπική κοινότητα Σκλήθρου
-στην επαρχιακή οδό Στομίου – Καρίτσας Αγιάς
στην επαρχιακή οδό Κόκκινου Νερού – Αγιοκάμπου (παραλιακή οδός), από την τοπική κοινότητα Βελίκας (θέση Βραχάκι) έως την τοπική κοινότητα Κόκκινου Νερού,
-στην επαρχιακή οδό Δήμητρας – Ανατολής, από την τοπική κοινότητα Δήμητρας έως την τοπική κοινότητα Ανατολής,
-στην επαρχιακή οδό Στομίυ – Ομολίου και
-στη Σπηλιά του Δήμου Τεμπών.
 Πυκνό χιόνι στον Βόλο – Στα λευκά το Πήλιο
Στα λευκά ντύθηκε και ο Βόλος όπου χιονίζει ακατάπαυστα από τις πρώτες πρωινές ώρες και η θερμοκρασία έχει πέσει στον -1 βαθμό, αλλά εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων η αίσθηση του κρύου είναι για 3 και 4 βαθμούς πιο κάτω.
Σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου δεν υπάρχουν προβλήματα από το χιόνι, αλλά πάνω από τον περιφερειακό όπου η χιονόστρωση ξεπερνά τα 5 εκατοστά στις ΒΑ συνοικίες με τους στενούς δρόμους, η συνέχιση της χιονόπτωσης θα δημιουργήσει προβλήματα.
Στα προάστια του Βόλου προς το Πήλιο, δηλαδή Ανω Βόλος, Ανακασιά, Αγία Τριάδα, Άλλη Μεριά μέχρι και Πορταριά και Μακρυνίτσα η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη και το χιόνι φθάνει τα 10 εκατοστά.
Όλο το Πήλιο έχει καλυφθεί από χιόνι και σε ορισμένες περιοχές επικρατεί χιονοθύελλα, όπως στα Χάνια όπου χιονίζει ακατάπαυστα από χθες και επιτάθηκε η χιονόπτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά και η θερμοκρασία έπεσε στους -9 βαθμούς.
Σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Πηλίου οι δρόμοι διατηρούνται ανοιχτοί, αλλά με πολύ μεγάλη προσπάθεια, αφού επικρατεί παντού πυκνή χιονόπτωση.
Στους δρόμους του Πηλίου και κυρίως στον άξονα Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς και Βόλου-Μηλεών-Τσαγκαράδας δουλεύουν πάνω από 50 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες, που αποχιονίζουν το δίκτυο και αποπαγοποιούν το οδόστρωμα, αλλά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι υποχρεωτική από τον Άνω Βόλο και πάνω, λόγω του παγωμένου χιονιού.
Με αλυσίδες και με μεγάλη δυσκολία γίνεται η κίνηση στον επαρχιακό δρόμο Καναλίων-Κεραμιδίου.
Πολύ χιόνι πέφτει και στην Όθρυ και σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού, ενώ στην Ανάβρα το χιόνι ξεπέρασε τα 20 εκατοστά και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από εκχιονιστικά μηχανήματα να κρατηθεί ο δρόμος ανοιχτός.
Στην ΠΑΘΕ και σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου στην Μαγνησία χιονίζει συνεχώς και απαιτείται μεγάλη προσοχή, παρ’ όλο που γίνεται αποχιονισμός, στις ημιορεινές διαβάσεις του Αερινού κοντά στο Βελεστίνο και στις στροφές των Αγίων Θεοδώρων, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και του παγετού.
 Πυκνό χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες στην Ήπειρο
Στην πόλη των Ιωαννίνων άρχισε λίγο μετά τις 8 το πρωί η χιονόπτωση, ενώ πυκνό χιόνι πέφτει απο τα μεσάνυχτα στις περιοχές του Μετσόβου, της Κόνιτσας, του Ζαγορίου,του Πωγωνίου και των Τζουμέρκων. Μηχανήματα των Δήμων και της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα για να μείνει ανοικτό το επαρχιακό δίκτυο. Οι χιονοπτωσεις ξεκίνησαν απο χθες το απόγευμα απο τα 1200 μέτρα και πανω και στην συνέχεια το χιόνι κατέβηκε σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Στην ορεινή Άρτα σε κλειό χιονοπτώσεων βρίσκονται 7 χωριά και 40 οικισμοί στο Δήμο Γεωργίου Καραισκάκη όπου τα μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται στο δρόμο απο τα μεσάνυχτα.
Η πτώση της θερμοκρασίας ειναι αισθητή σε όλη την Ηπειρο.
Μέχρι και ένα μέτρο το ύψος του χιονιού στην Π.Ε. Τρικάλων
Συνεχίζεται η χιονόπτωση στη Δυτική Θεσσαλία και σήμερα, όπου άνθρωποι και μηχανήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έδωσαν τη δική τους μάχη για να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι. Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης το ύψος του χιονιού φτάνει σε ορισμένα σημεία στα ορεινά μέχρι και το ένα μέτρο. Συνολικά 51 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων ρίχνουν αλάτι και προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στα εξής σημεία:
– από το 28ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων (ανισόπεδος κόμβος Μαλακασίου),
– από το 1ο χλμ. της ε.ο. Μουργκανίου – Γρεβενών (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ. της ε.ο. Μουργκανίου – Γρεβενών,
– στην ε.ο. Τρικάλων – Καρδίτσας, σε όλο το μήκος της,
– από το 22ο χλμ. έως το 75ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων – ‘Αρτας (Γέφυρα Αλεξίου) και
– από το 4ο χλμ. έως το 55ο χλμ. της επαρχιακής Οδού Πύλης – Μεσοχώρας.
Π.Ε. Καρδίτσας
Με 62 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας δίνει τη δική της μάχη στην επέλαση της κακοκαιρίας “Μήδειας”. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, το ύψος του χιονιού κυμαίνεται στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα 60-70 εκατοστά, ενώ στα πεδινά και στην πόλη της Καρδίτσας φτάνει στα 30 εκατοστά. Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού.
Λόγω χιονόπτωσης, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook Comments