ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαλύτερη η εικόνα στον Υμηττό - Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτή την...

Καλύτερη η εικόνα στον Υμηττό – Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτή την ώρα

Σε ύφεση είναι πλέον η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον Υμηττό, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ η μάχη για να μην περάσει στο δάσος της Καισαριανής φαίνεται να κερδήθηκε.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο χωρίς όμως να μιλάει για έλεγχο της φωτιάς, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, όπου κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις. Ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία για τον έλεγχό της αυτή την ώρα.

Στις 3:18 τα ξημερώματα της Δευτέρας ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Παιανία, η οποία πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και έφτασε ακόμη και μέχρι τις κεραίες. Με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας εκκενώθηκαν προληπτικά σπίτια στην Παιανία. Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύονται διαρκώς.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική έκταση πλησίον της οδού Σερρών στην Παιανία και έλαβε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανεμών. Αμέσως διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στην οδό Ιονίου και μετά διεκόπη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στη λεωφόρο Κατεχάκη, από το ύψος της οδού Πίνδου έως και Σακέτα, και στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή.

Στις 8.30 η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκτιμούσε ότι το μέτωπο της φωτιάς παρουσίαζε καλύτερη εικόνα με τη μεγάλη μάχη να γίνεται πλέον στην κορυφή του Υμηττού για να αποτραπεί πιθανή εξάπλωση λόγω των ανέμων. Ωστόσο, η φωτιά παρέμενε σε εξέλιξη χωρίς να μπορεί να δηλωθεί ως υπό έλεγχο.

O εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι τις επόμενες ώρες η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς θα είναι ακόμη καλύτερη: «Ευελπιστούμε ότι τις επόμενες ώρες η εικόνα θα είναι ακόμα καλύτερη, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμα υπό μερικό έλεγχο (…) Παρότι η φωτιά ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες δεν είχαμε ούτε ένα τραυματισμό».

O Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε: «Τεράστιο μέτωπο με 20 μέτρα φλόγα στις 3 και το πρωί, περίπου στα 40 μέτρα από κατοικίες στην Παιανία, εξαπλώθηκε σχετικά γρήγορα λόγω των ανέμων, έφτασε στην κορυφογραμμή, η κινητοποίηση ήταν νομίζω ακαριαία, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκρίθηκαν, το κράτος είναι εδώ (…) Ετοιμαστήκαμε για τα χειρότερα, στεγανοποιήσαμε την Κατεχάκη, τρέξαμε προσομοίωση που αφορούσε την ένταση του ανέμου ενημερώθηκαν όλοι οι δήμοι, ενεργοποιήσαμε προληπτικά πρωτόκολλα απομάκρυνσης των κατοίκων που δεν χρειάστηκε να εφαρμόσουμε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων ήταν υποδειγματική».

 

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην Παιανία Αττικής και συνολικά έχουν κινητοποιηθεί: 141 με 46 οχήματα, 5 Α/Φ, 5 Ε/Π, 1 Ε/Π ως συντονιστικό και 2 Ε/Π του Ε.Σ.

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki
View image on TwitterView image on Twitter
21 people are talking about this

Από την πρώτη στιγμή, στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ στο μέτωπο της φωτιάς έχει μεταβεί ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό σώμα στην Αττική και σε μερική επιφυλακή όλη την Ελλάδα.

Ελληνική Αστυνομία

@hellenicpolice

Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Παιανία στη θέση Προσήλιο, διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Ιονίου.
Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στη Λ. Κατεχάκη Αλίμου από το ύψος της οδού Πίνδου έως Σακέτα και στην Αττική οδό στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή

15 people are talking about this

 

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς φθάνουν συνεχώς δυνάμεις από την Αττική και από την περιφέρεια ενώ είχε δοθεί από νωρίς εντολή να επιχειρήσουν και εναέρια μέσα μόλις ξημερώσει.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ ήδη έφθασαν στο σημείο εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο σε συντονιστικό ρόλο, καθώς και δύο ελικόπτερα του στρατού. Συνδράμουν επίσης δύο μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και δύο της περιφέρειας, καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Όπως έχει γνωστό μέχρι στιγμής, από τη φωτιά στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε έχουν αναφερθεί ζημιές σε τέσσερα σπίτια. Ωστόσο, δεν έχει υπάρχει καμία αναφορά για τραυματισμό καθώς υπήρξε ταχύτατη απομάκρυνση των κατοίκων από την αστυνομία.