ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτον εισαγγελέα 44 υποθέσεις αρνητών μάσκας στα σχολεία-Τι έγραφαν στο facebook

Στον εισαγγελέα 44 υποθέσεις αρνητών μάσκας στα σχολεία-Τι έγραφαν στο facebook

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν σχηματίσει τον τελευταίο μήνα σαράντα τέσσερις δικογραφίες αναφορικά με εκκλήσεις ανυπακοής, σενάρια συνωμοσίας στο διαδίκτυο και γενικά παραβάσεων περί διέγερσης σε ανυπακοή για την χρήση της μάσκας.
Όλες έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος μετά την ποινική τους αξιολόγηση αναμένεται να δώσει παραγγελία για την λήψη ανωμοτί καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους δημιουργούς κλειστών ομάδων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικών ιστολογίων ή για μεμονωμένους χρήστες που προέτρεπαν σε ανυπακοή.
Σημειώνεται ότι κομβικό σημείο αυτής της έρευνας αποτέλεσε η έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν δημιουργηθεί ομάδες στα social media, οι οποίες σε λίγες ημέρες αριθμούσαν περισσότερους από 15.000 ακόλουθους η κάθε μία. 
Οι καταλήψεις στα σχολεία, όπως παρατήρησαν αρμόδιοι αξιωματικοί της αστυνομίας, δεν έδωσαν χώρο σε οργανωμένες κινητοποιήσεις «αρνητών» μέσω του διαδικτύου, για συγκεντρώσεις στους δρόμους πόλεων. Κάποια τέτοια διαδικτυακά profil ή ιστολόγια εξαφανίστηκαν ξαφνικά μετά την προαναγγελία αστυνομικών ερευνών και επικείμενων διώξεων.
Μία περίπτωση  εκ των 44 περιπτώσεων προέτρεπε, μέσω διαδικτύου,  στη μη χρήση μάσκας με την προβολή σχετικού βίντεο, ενώ άλλες αφορούσαν ιστολόγια που παρότρυναν γενικά τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα αποφυγής διασποράς της πανδημίας.
Οι δικογραφίες σχετίζονται με τους δημιουργούς τέτοιων ομάδων που καλούσαν το σύνολο των ακολούθων να είναι «ανυπάκουοι» σε νόμους του κράτους που αφορούσαν την δημόσια υγεία. Οι ακόλουθοι τέτοιων κλειστών ομάδων και ιστολογίων δεν είναι οιωνεί κατηγορούμενοι, εκτός περιπτώσεων που έχουν προβεί σε αναδημοσίευση προσθέτοντας επιπρόσθετα σχόλια παρακίνησης σε ανυπακοή. Οι δικογραφίες αφορούν 26 κλειστές ομάδες σε social media και ιστολόγια, που είχαν χιλιάδες ακόλουθους και 18 προσωπικά προφίλ χρηστών που προέτρεπαν στη μη χρήση μάσκας στα σχολεία.
Σημειώνεται πως το άρθρο 183 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει ότι “όποιος με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει δημόσια σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών”.
Πρόσφατα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας με εγκύκλιο που απέστειλε στους εισαγγελείς όλης της χώρας παραγγέλλει διώξεις και αυτόφωρο  για τους αρνητές της μάσκας, που αντιστρατεύονται τα μέτρα της πολιτείας για την πανδημία. Η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έρχεται σε σειρά ανάλογων, προγενέστερων για την τήρηση των μέτρων, στην παρούσα φάση όμως κρίθηκε αναγκαία η έκδοση νέας, καθώς το πρόβλημα της διασποράς του κορωνοϊού μεγαλώνει και οι αρνητές της μάσκας δημιουργούν σύγχυση στο κοινό. Το ίδιο ισχύει και για όσους ωθούν τους μαθητές να κάνουν καταλήψεις ή κάποιους που διοργανώνουν συλλαλητήρια και πορείες για τη μη τήρηση του μέτρου.