Στο φως οι επιστολές της συζύγου του Ελγιν για τις Καρυάτιδες- Θα στόλιζαν με αυτές τον κήπο τους

13 mins read

Η Μιμή Ντενίση έφερε στο φως τις επιστολές της συζύγου του Λόρδου Έλγιν, που του ζητά «να πάρουν ολόκληρο τον ναό για τον κήπο»!

Το υλικό αυτό αποτελεί μέρος του υλικού που έχει συγκεντρώσει η ηθοποιός για την δημιουργία ενός δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει. Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που έδωσε η κ. Ντενίση, για την παράσταση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη», που ανεβαίνει τον επόμενο μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο τόσο των επιστολών, όσο και του ντοκιμαντέρ.

«Η λαίδη Έλγιν ήταν τότε μία αφελής κοπέλα 23 – 24 ετών που έχει πάει στους Δελφούς προς άγραν νέων αρχαιοτήτων και γράφει στον Έλγιν: “Αγάπη μου, τώρα συσκευάζω αυτό το άγαλμα της Κari…something (της Καρυ…τέτοιας)”. H Κari…something είναι η Καρυάτιδα», ανέφερε η Μιμή Ντενίση.

Στη συνέχεια της επιστολής προς τον τότε Πρέσβη της Βρετανίας από τη σύζυγό του, γράφει: «Δεν θυμάμαι το όνομά της, είναι από το ναό με τις κοπέλες. Αν βρούμε ένα πολεμικό πλοίο -όπως λένε εδώ οι δικοί μας- καλό θα ήταν να πάρουμε ολόκληρο το ναό για τον κήπο».

«Όταν αυτό το δεις εικόνα σε ντοκιμαντέρ, δεν χρειάζεται να βγει κανένας υπουργός και να διεκδικήσει τίποτα. Τα έχουν πει μόνοι τους. Είναι μία κλοπή, που βγαίνει μέσα από τα γράμματα, ότι έγινε δίνοντας μπαχτσίσια. Δεν αναφέρεται πουθενά καμιά αγορά. Μπαχτσίσια, εκβιασμοί σε διάφορους Οθωμανούς που φοβόταν τον Βρετανό πρέσβη που ήταν τότε πολύ δυνατός και πώς θα γίνει η διακόσμηση στον Πύργο τους», τονίζει η κ. Ντενίση.

Στο ντοκιμαντέρ που σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου, θα μιλήσουν πολλές μεγάλες προσωπικότητες, ενώ στα δραματοποιημένα σημεία του θα εμφανίζονται δύο Άγγλοι ηθοποιοί που θα υποδύονται τον Λόρδο και τη Λαίδη Έλγιν, καθώς και η ίδια, που -εκτός από αφηγήτρια, στις δραματοποιημένες σκηνές θα κάνει την υπηρέτρια του Έλγιν.

«Το ντοκιμαντέρ αυτό δεν θα είναι καθόλου επιθετικό, δεν λέει “δώστε τα μας πίσω”, απλώς στο τέλος δείχνει το ένα μουσείο, σκοτεινό, με τις προθήκες του και το άλλο μες στον ήλιο και τα υπόλοιπα μισά αγάλματα και λέει αποφασίστε», αναφέρει η Μιμή Ντενίση.

Πηγή CNN

Facebook Comments

Τελευταία Νέα