ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτο κόκκινο η Βόρεια Ελλάδα - Ανεμβολίαστοι 8 στους 10 ασθενείς...

Στο κόκκινο η Βόρεια Ελλάδα – Ανεμβολίαστοι 8 στους 10 ασθενείς με κορωνοϊό

Στο επίκεντρο της προσοχής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας συνεχίζει να είναι ανησυχητική.

Την ώρα που η γενικότερη εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα είναι βελτιωμένη, αφού το ποσοστό θετικότητας παρουσιάζεται μειωμένο (1,01%) και ο λόγος των εισαγωγών-εξαγωγών στα νοσοκομεία σταθεροποιείται κοντά στη μονάδα, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, εντούτοις η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στους επιστήμονες, με τις ΜΕΘ να πιέζονται διαρκώς.

Έντονος προβληματισμός για Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Μάλιστα, σε επίπεδο διάδοσης, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να εμφανίζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφει ο κεντρικός τομέας της Αθήνας.

Από κοντά και η Λάρισα, η οποία είναι η μόνη περιοχή στην περιφέρεια που καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με 122 μολύνσεις.

Ετσι, κυβέρνηση και ειδικοί ενέταξαν Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα στο επίπεδο 4 επιδημιολογικής επιτήρησης, δηλαδή μαζί με την Καστοριά, τη Δράμα, την Ημαθία, την Ξάνθη, την Πιερία, την Πέλλα και την Καβάλα.

Αυτό σημαίνει πως στις περιοχές αυτές επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1:00 τη νύχτα έως και τις 6:00 τα ξημερώματα, ενώ απαγορεύεται όλο το 24ωρο η μουσική σε καταστήματα ψυχαγωγίας (καφέ, εστιατόρια, κλπ.).

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού 

Τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων δυναμιτίζουν την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα. Πάνω από 8 στους 10 πολίτες που νοσηλεύονται με κορονοϊό στα 30 νοσοκομεία των δύο Υγειονομικών Περιφερειών, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Μακεδονίας – Θράκης που καλύπτουν υγειονομικά το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, οι νοσηλευόμενοι σε όλες τις βαθμίδες νοσηλείας (απλές κλίνες Covid, κλίνες υψηλής ροής οξυγόνου και ΜΕΘ) είναι 699. Από αυτούς, οι 560 είναι ανεμβολίαστοι, δηλαδή ποσοστό που σχεδόν αγγίζει το 85%.

Ειδικότερα, στα τμήματα Covid της 3η ΥΠΕ Μακεδονίας από τους 371 νοσηλευόμενους οι 288 είναι ανεμβολίαστοι, ενώ στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, από τους 328 νοσηλευόμενους, οι 272 είναι ανεμβολίαστοι.