ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτο τραπέζι lockdown για Ιωάννινα, Κάλυμνο, Θάσο - Τι θα γίνει με...

Στο τραπέζι lockdown για Ιωάννινα, Κάλυμνο, Θάσο – Τι θα γίνει με τη διπλή μάσκα

Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων με την Αττική, την Εύβοια, τη Στερεά Ελλάδα και την Αχαΐα να χαρακτηρίζονται «κόκκινες» και τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε Ιωάννινα, Κάλυμνο και Θάσο να αποτελεί μονόδρομο.
Άνοδο, επίσης, καταγράφουν και τα κρούσματα με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στη χώρα μας, εντείνοντας την ανησυχία των ειδικών. Η βρετανική μετάλλαξη απειλεί πλέον τη χώρα καθώς 269 στελέχη της εντοπίστηκαν στην επικράτεια κι άλλα 8 της νοτίου Αφρική.
Το σενάριο που θέλει παράταση μιλάει για επέκταση των περιοριστικών μέτρων για μία με δύο εβδομάδες μετά την 28η Φεβρουαρίου προκειμένου σε κάθε περίπτωση να δοθεί χρόνος έτσι ώστε όπως έχουν τονίσει αρκετοί επιστήμονες, να διασφαλίσουμε ότι με την σταδιακή άρση του μπαίνουμε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή προς την κανονικότητα.
Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις τους θα παίξει η πίεση στο σύστημα υγείας αφού έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι αν πληρότητα στις εντατικές δεν πέσει κάτω από το 70% το lockdown είναι μονόδρομος. Τα νοσοκομεία Αττικόν, Σωτηρία και Ευαγγελισμός σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του συστήματος με τη μάχη να δίνεται στις μονάδες εντατικής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας εξετάζει σοβαρά να προτείνει τη διπλή μάσκα και τη χρήση της στους δημόσιους χώρους, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω η πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού. Ειδικότερα, υπάρχει σχετική εισήγηση για χειρουργική μάσκα μιας χρήσεως από μέσα και υφασμάτινη από έξω.