ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτο τραπέζι ολική απαγόρευση κυκλοφορίας Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

Στο τραπέζι ολική απαγόρευση κυκλοφορίας Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

Στο τραπέζι του πρωθυπουργικού γραφείου βρίσκεται ακόμα και το σενάριο της γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα.

Αν ένα τέτοιο μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού προκριθεί και τελικά εφαρμοστεί, τότε θα τεθεί σε ισχύ από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά τις 8, που κλείνουν τα καταστήματα.

Την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων άφησε ανοικτή και ο Στέλιος Πέτσας, όπου αναφερόμενος στο Μεγάλο Σάββατο και στην Κυριακή του Πάσχα είπε: «Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για να γιορτάσουμε μαζί».

Η αναφορά σε Ανάσταση και Κυριακή του Πάσχα «φωτογραφίζει» τις κυβερνητικές προθέσεις για ανάληψη νέων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν οι συνωστισμοί σε σπίτια και αυλές, που μπορεί να δημιουργήσουν νέες εστίες μετάδοσης του ιού, σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Η ενίσχυση των μέτρων για τις δύο αυτές ημέρες είναι κάτι που εξαρχής υπήρχε στα πλάνα του Μαξίμου. Ο λόγος είναι αυτονόητος: Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη, καθώς μπορεί να υπάρξει κατακόρυφη αύξηση του συγχρωτισμού λόγω της γιορτής του Πάσχα, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί.

Νέα μέτρα δεν αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα, πλην ειδικών περιπτώσεων για παράδειγμα καραντίνες ειδικού σκοπού, όπως οι πρόσφατες σε οικισμούς Ρομά ή σε οίκους ευγηρίας.

Χρυσοχοΐδης: «Να μην διανοηθεί κανείς να μετακινηθεί παράνομα το Πάσχα»

Ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς όσους επιθυμούν να μετακινηθούν εντός της Αττικής την Κυριακή του Πάσχα να μην το διανοηθούν και ότι θα υπάρχουν αστυνομικά μέτρα και τη συγκεκριμένη ημέρα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο Star, τόνισε  «Το όλοι μαζί για να ξεπεράσoυμε τον κίνδυνο και να πάμε σε μια νέα εποχή πιστεύω ότι θα το δούμε το Πάσχα».

Και σημείωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει συμμορφωθεί και έχει ως στόχο να βγούμε όσο το δυνατόν νωρίτερα».

Επεσήμανε δε ότι «είναι ώρα να υπακούσουν και οι ελάχιστοι απείθαρχοι που χαλάνε και τη συνολική εικόνα».

Ακόμη, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε «ένα Πάσχα κοινωνικής ευθύνης, συμπόνιας και αλληλεγγύης».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι είναι απειροελάχιστες οι παραβάσεις στις εθνικές οδούς, καθώς υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στα διόδια.

Πελώνη: «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί εν όψει Πάσχα»

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε «Θα το δούμε, θα το εξετάσουμε. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί», κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα στον Τύπο που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα  προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η κ. Πελώνη, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ 100,3» τόνισε ότι «Θα ήταν λάθος να έχουμε ένα πισωγύρισμα και να γίνουν άσκοποι συγχρωτισμοί διαφορετικών ομάδων σε χωριά, αυλές και σπίτια, φίλων ακόμα και στην Αττική».

Σε ερώτηση για την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιορισμών  απάντησε ότι αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει στο τέλος Απριλίου. «Οι ειδικοί θα αποφανθούν πότε θα ξεκινήσουμε, από τι θα ξεκινήσουμε και αν θα ξεκινήσουμε», σημείωσε η κ. Πελώνη.

Παναγιωτόπουλος: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ρωτήθηκε για την συμμετοχή του στρατού στην προσπάθεια τήρησης των περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «Δεν είναι απλή υπόθεση να επιβάλλουν οι ένοπλες δυνάμεις τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό στο εσωτερικό της χώρας, είναι μια συζήτηση πιο μεγάλη, πιο περίπλοκη».

Και εξήγησε ότι «τέτοιο σενάριο δεν υπάρχει, ούτε θα πρέπει αυτή τη στιγμή να το βλέπουμε μπροστά μας», αναφέροντας ότι και ο ίδιος έχει ακούσει τέτοια σενάρια να αναπτύσσονται κυρίως από αναρμόδιους παράγοντες, ενώ σημείωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «Σε κάθε περίπτωση για να τα λέμε όλα, θα δούμε πως θα προχωρήσει η κατάσταση. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή επίσης θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο. Κανείς δηλαδή δεν έχει ζητήσει από το υπουργείο ή τις Ένοπλες Δυνάμεις να εμπλακούν».