Στον θαλάσσιο χώρο νότια της Λέσβου το ερευνητικό Yunus – Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία

20 mins read

Σε μια ακόμη ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων προχώρησε η Άγκυρα, καθώς ο υδρογραφικός σταθμός της Τουρκίας εξέδωσε παράνομη Navtex με την οποία αποστέλλει στην καρδιά του Αιγαίου το ερευνητικό Yunus S.

Μετά τον μπαράζ προκλητικών ενεργειών με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιάς. -τελευταίως με πτήσεις μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη- σήμερα, το ερευνητικό Yunus (Γιουνούζ) απέπλευσε τις πρώτες πρωινές ώρες από τα τουρκικά παράλια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται νοτίως της Λέσβου.

Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση της Τουρκίας που ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, με αναλυτές να εκφράζουν την έκδηλη ανησυχία τους για τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας.

Σκηνικό έντασης

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν τραβάει το σχοινί, αυξάνοντας τις μεταναστευτικές ροές σε Αιγαίο και Έβρο, “μαγειρεύοντας” μια νέα μεταναστευτική κρίση.

Απέναντι στο μπαράζ προκλήσεων της Αγκυρας, η Αθήνα τηρεί ψύχραιμη αλλά αποφασιστική στάση και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Εξωτερικών.

Δεδομένο είναι, δε, πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα εντείνει την προσπάθεια στο διπλωματικό πεδίο για να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα. Ο πρωθυπουργός τόσο στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπαιντεν όσο και στις επαφές στο Κογκρέσο ενημέρωσε για τις κινήσεις τις Άγκυρας, παρουσιάζοντας και τους χάρτες με τη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» .

«Θα πρότεινα να μείνουμε στη σοφή απάντηση που δόθηκε χθες από ελληνικής πλευράς. Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο ή να μπούμε στην διαδικασία απαντήσεων» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κογκρέσο ήταν εξαιρετική, ωστόσο δεν ειπώθηκε κάτι εκτός ορίων των πάγιων ελληνικών θέσεων, επομένως δεν κατανοεί την τουρκική αντίδραση.

Σημείωσε ότι η Τουρκία μερικές φορές διαπραγματεύεται με ιδιόρρυθμο τρόπο, εκτός της συνήθους διπλωματικής πρακτικής, αλλά «δεν θα εξηγήσουμε την τοποθέτηση του τούρκου προέδρου. Εμείς αναφερόμαστε με σεβασμό στον κ. Ερντογάν, όπως αρμόζει σε όλους του ηγέτες. Εμείς δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε αντιδρούμε με τρόπο που θα επιβάλει η άλλη πλευρά. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, αν το κρίνουμε, θα οξύνουμε επειδή η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίζει».

Πρόσθεσε ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί απόλυτη τεκμηριώση των ελληνικών επιχειρημάτων, «επιβεβαιώνει αυτά που λέμε» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πεδίο ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο κ. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά πως «διάλογος με καθεστώς ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια, για να το πω κομψά». Πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε διατυπώσει την επιθυμία να υπάρχει επικοινωνία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διάλογος, όταν έχουμε υπερπτήσεις, ανέφερε.

Facebook Comments