ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτους 3 μήνες η λήξη του πιστοποιητικού νόσησης - Τι ισχύει για...

Στους 3 μήνες η λήξη του πιστοποιητικού νόσησης – Τι ισχύει για το επίδομα στους υγειονομικούς

Μειώνεται ο χρόνος ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 στους 3 μήνες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Για τη μείωση του χρόνου ισχύος το σκεπτικό της Επιτροπής βασίστηκε στην επιστημονικά αποδεδειγμένη μείωση της ανοσίας μετά τη νόσηση από κορωνοϊό. Από μετρήσεις αντισωμάτων, φαίνεται πως καταγράφεται μείωση των επιπέδων αντισωμάτων το τρίμηνο μετά τη νόσηση με λοίμωξη covid-19. Ο συνδυασμός δε της κυκλοφορίας της Omicron με την έλευση του χειμώνα, όπου αναμένεται έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων, κατέστησε ακόμη πιο επείγουσα την ανανέωση της ουσιαστικής ισχύος του εμβολιασμού για covid.

Λίγες ώρες μετά κατατέθηκε η τροπολογία που μειώνει την ισχύ των πιστοποιητικών νόσησης από έξι σε τρεις μήνες.

Εξαιρούνται όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Σε αυτήν περιγράφονται και οι λεπτομέρειες για το έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους υγειονομικούς και διοικητικό προσωπικό των υγειονομικών μονάδων το οποίο είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στις δύο πρώτες σελίδες της τροπολογίας περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας που αφορούν στην χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό του ΕΣΥ και αλλων εποπτευόμενων φορέων.

Ειδικοτερα, η πρωτη τροπολογία αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού που θα καταβληθει με τη μισθοδοσία σε όσους εργάζονταν όλο το 2021. Σημειώνεται πως όσοι είναι σε αναστολή δεν αποκλείονται από το επίδομα, αλλά θα το λάβουν αναλογικά βάσει του πόσο καιρό εργάστηκαν και πόσο καιρό βρίσκονταν εκτός εργασίας.