Στρατιωτική παρέλαση Θεσσαλονίκης: Το μήνυμα του πιλότου και η πτώση των αλεξιπτωτιστών (video)

17 mins read

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με διάρκεια μόλις μιας ώρας λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού έγινε η στρατιωτική παρέλαση, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Νωρίτερα έγινε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.

Όπως κάθε χρόνο, συγκινητική ήταν η στιγμή που κατά τη διάρκεια της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, ένας πιλότος F-16 έστειλε το δικό του μήνυμα για την εθνική επέτειο. Φέτος, όμως, υπήρξε ακόμη μια δυνατή στιγμή, που συγκίνησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου: η πτώση αλεξιπτωτιστών και η παράδοση της ελληνικής σημείας.

Ο πιλότος που έστειλε φέτος το μήνυμα σε όλους τους Έλληνες ήταν ο επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής, της ομάδας Ζεύς με περισσότερες από 1.400 ώρες πτήσεις σε F-16. Πέρασαν, είπε, 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή κοίταξε στα μάτια τον εχθρό.

Και συνέχισε το μήνυμά του με τους στίχους του Κωστή Παλαμά: «Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα». «Χρόνια πολλά Ελλάδα, Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, Χρόνια πολλά Μακεδονία» κατέληξε.

Εκπλητικό, όμως και το θέαμα με τις πτώσεις δύο αλεξιπτωτιστών μπροστά στους επισήμους που παρέδωσαν την ελληνική σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε πεζή στο χώρο της παρέλασης.

Την κυβέρνηση εκπροσωπούν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έφτασε στην παρέλαση με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβαςκαι η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Παρών ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος.

Εντυπωσίασε το ιστορικό Spitfire

Εκτός από τα μαχητικά και τα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα άλλο αεροσκάφος κέρδισε τις εντυπώσεις: το θρυλικό Spitfire, με πιλότο τον βρετανό Dan Griffith.

Το ιστορικό Spitfire MJ755 και ένα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν μαζί για πρώτη φορά πάνω από τη Θεσσαλονίκη, την ώρα που ξεκινούσε η στρατιωτική παρέλαση.

Το ανακατασκευασμένο μαχητικό Supermarine Spitfire MJ755 της Ελλάδας πέταξε σε σχηματισμό με ένα σύγχρονο μαχητικό F-16 της 335 Μοίρας «Τίγρης», της παλαιότερης Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας, που συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης, σύμφωνα με το voria.gr.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα