Συμμαχία Σπίρτζη – Συνδικαλιστών ταξί «φρενάρει» τα τουριστικά βαν

16 mins read

Φοβούνται για λουκέτο τα τουριστικά γραφεία που παρέχουν με οδηγούς εκμίσθωση ιδιωτικής χρήσης προς τουρίστες καθώς μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα ριζικά και προβλέπει πλαφόν 180 ευρώ ανά διαδρομή και ως ελάχιστο χρόνο τις 3 ώρες.

Οι επαγγελματίες του χώρου κάνουν λόγο για “δώρο” της κυβέρνησης στους ταξιτζήδες.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε από τους υπουργούς Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, ορίζονται \τα εξής:

– Το ελάχιστο τίμημα της μίσθωσης για τα Ε.Ι.Χ. οχήματα που εκμισθώνονται με οδηγό (ολική μίσθωση μέσω προκρατήσεως με σύμβαση διάρκειας τριών ωρών) θα ανέρχεται στα 180 ευρώ, ενώ η μίσθωση με σύμβαση ελάχιστης διάρκειας τριάντα λεπτών θα κοστίζει 80 ευρώ.

– Ο ελάχιστος χρόνος της σύμβασης ολικής μίσθωσης των mini van -μέσω προκρατήσεως των συγκεκριμένων οχημάτων- καθορίζεται στις τρεις ώρες και για τα νησιά της χώρας (πλην της Κρήτης και της Εύβοιας), και σε μισή ώρα από το Μάιο έως και τον Αύγουστο, όπως ήδη ισχύει.

– Καταργείται η υποχρέωση που προέβλεπε ότι τα συγκεκριμένα προς εκμίσθωση οχήματα θα έπρεπε να είναι κυβισμού άνω των 1.500 κ. εκ.

– Τα προς εκμίσθωση οχήματα θα πρέπει πλέον να διαθέτουν τεχνολογικές προδιαγραφές κατηγορίας εκπομπών EURO 5 ή V ή μεταγενέστερες.

Παράλληλα, προστίθενται τρεις επιπλέον προϋποθέσεις για τους οδηγούς των συγκεκριμένων εκμισθούμενων οχημάτων, οι οποίοι καλούνται:

– Να έχουν καλή γνώση μιας γλώσσας πέραν της ελληνικής.

– Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον λυκείου οποιουδήποτε τύπου ή αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας της αλλοδαπής.

– Να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Τα νέα δεδομένα αφορούν οχήματα τα οποία μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 9 πελάτες, δηλαδή είτε είναι πολυτελή αυτοκίνητα για VIP κούρσες, είτε mini van για γκρουπ και οικογένειες.

Ουσιαστικά, η ΚΥΑ πλήττει τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, τα τουριστικά γραφεία και τους συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων.

Ικανοποίηση των οδηγών ταξί

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ) για την Απόφαση: «Τόσο ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης όσο και η πρώην υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, έμειναν πιστοί στο πλάνο ισονομίας που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο των επιβατικών μεταφορών. Οι επιβατικές μεταφορές μπήκαν επιτέλους σε τροχιά εξυγίανσης και απόλυτης διαφάνειας. Τέλος στο μαύρο χρήμα της τουριστικής βιομηχανίας».

Facebook Comments