Συνεχίζει το κρυφτό το Oruc Reis – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

19 mins read

Με συνοπτικές διαδικασίες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επέστρεψαν -με υπαιτιότητα της Τουρκίας- σε κλιμάκωση, ενώ αναλυτές επισημαίνουν πως η αποστολή του Oruc Reis για έρευνες νοτίως του Καστελλορίζου είναι πιο απειλητική από ποτέ.

Το γεγονός πως η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις επίμονες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, ώστε Αθήνα και Άγκυρα να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, δείχνει την περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζει ο Ερντογάν τις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες προσδοκούσαν σε κινήσεις αποφόρτισης της κατάστασης.

Η στάση του Τούρκου προέδρου επιβεβαιώνει ότι, όχι μόνο αποτελεί επιδίωξη και επιλογή του η αντιπαράθεση με την Ελλάδα, αλλά πρακτικά αδιαφορεί για την Ευρώπη παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως υπάρχουν -έστω και μακρινά- σενάρια για κυρώσεις.

Η Άγκυρα πατά πάνω σε αυτή τη συνθήκη και επιχειρεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Στην ουσία, αν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο -σχέδιο που περιλαμβάνεται στην παράνομη NAVTEX- αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, κάτι που αποτελεί επίσημη τουρκική θέση.

Το κρίσιμο ζήτημα επομένως είναι μέχρι πού θα φτάσει το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελλορίζου, όπου είναι η «κόκκινη» γραμμή για την Αθήνα.

Η μυστηριώδης πορεία του Oruc Reis

Το απόγευμα της Τρίτης, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ στο πλαίσιο του προπαγανδιστικού μηχανισμού, το τουρκικό ερευνητικό έπλεε στα 22-25 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.

Μάλιστα, τα ίδια μέσα μετέδωσαν πως έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πόντισης καλωδίων με σκοπό να προχωρήσει σε έρευνες, με την Αθήνα πάντως να διαψεύδει τις πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, η πόντιση καλωδίων δεν συνεπάγεται και την έναρξη ερευνών. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από διπλωματικές πηγές, ερευνάται αν η χαμηλή ταχύτητα του πλοίου συνδέεται και με την πόντιση καλωδίων, ενώ ερευνάται και αν οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή επιτρέπουν στους Τούρκους να ξεκινήσουν έρευνες.

Πάντως, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο προορισμός του Oruc Reis στην περιοχή σήμανε συναγερμός με ελληνικά πλοία και υποβρύχια να το παρακολουθούν διακριτικά, ενώ ταυτόχρονα σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Είναι ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες ώρες, καθώς θα διαφανεί αν η Άγκυρα προτίθεται να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα ή αν θα επιδοθεί σε πόλεμο νεύρων κατά της Αθήνας με το Oruc Reis να «κόβει βόλτες» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού και να εκβιάσει Ευρωπαϊκή Ένωση – Ελλάδα.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα