Σύντροφοι εγκρίνω, το Costa Navarino

24 mins read

Πραγματικά θεωρώ γελοία της συζήτηση σχετικά με το αν το ζεύγος Αχτσιόγλου-Τζανακόπουλου πήγε στο Costa Navarino για ολιγοήμερες διακοπές ή όχι. Οι άνθρωποι μπορούν προφανώς να πάνε όπου θέλουν και να κάνουν ότι θέλουν, χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν.

Η μόνη κριτική που θα μπορούσα να συζητήσω, θα μπορούσε να προέρχεται από τους ίδιους τους συντρόφους τους. Θα αφορούσε στην “αλλοτρίωση” του ζεύγους, το οποίο υπέκυψε στις καπιταλιστικές σειρήνες ενός πεντάστερου resort. Αντί για κάμπινγκ στο Γράμμο με μνήμες εμφυλίου, θα τους κατηγορήσουν (εκ’ των έσω) ότι επέλεξαν της τρυφηλότητα των σπα και του γκολφ. Αυτή η επιλογή -στον φανταστικό μικρόκοσμο της αριστεράς- ισοδυναμεί με προδοσία. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, είναι αφάνταστα φυσιολογικό ένα ζευγάρι νέων να αποζητά στιγμές πολυτέλειας και απόδρασης από την πιεστική καθημερινότητα.

Βεβαίως δεν μπορώ να μην παραθέσω και το γελοίον του πράγματος. Από τα επαναστατικά οχυρά του Costa Navarino, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έβγαλε κραυγή αγωνίας για τα σπίτια των λαϊκών ανθρώπων, τα οποία θα πάρει η Κυβέρνηση. Χωρίς να εξηγεί τι θα κάνει τα δυάρια στην Κυψέλη και τα Καμίνια και αφού προηγουμένως το κόμμα του έχει ψηφίσει διάφορες προβλέψεις του πτωχευτικού κώδικα. Η επαναστάτρια Αχτσιόγλου από την άλλη, μιλά διαρκώς για νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και για “μεγάλα συμφέροντα” του κεφαλαίου. Το κεφάλαιο άλλωστε είναι ο εχθρός αλλά μπορεί να μας κακομαθαίνει καμία φορά. Ενίοτε μπορεί και να τσιμπά ροδαλά επαναστατικά μαγουλάκια.

Σε κάθε περίπτωση, όλ’ αυτά αφορούν μόνον εκείνους που μπορεί να θεωρήσουν ότι εξαπατήθηκαν και ψήφισαν γιαλαντζί αριστερούς ενώ είχαν “παραγγείλει”επαναστάτες τύπου Πολάκη που κάνουν διακοπές τύπου Survivor.  Πραγματικά όμως η διαμονή του ζεύγους στο resort, δεν μπορεί να αποτελεί θέμα πολιτικής συζήτησης.

Θα μας αφορούσε και όντως θα το συζητούσαμε αν φυσικά πήγαιναν στο Navarino χωρίς να πληρώσουν. Όχι επειδή θα τους θεωρούσαμε αμακαδόρους, αλλά γιατί πολύ απλά οι ενεργοί πολιτικοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να δέχονται δώρα. Θα μας αφορούσε το ίδιο με το να τους παραχωρούσε το λιαρ τζετ του ένας επιχειρηματίας. Ή το κότερό του. Εκεί θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για χρηματισμό ή εξαργύρωση παλαιότερων “χαρών” αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει προκύψει.

Ακόμη και αν δεν έχει προκύψει θέμα χρηματισμού, θα μας αφορούσε το θέμα αν τα οικονομικά του ζεύγους, δεν μπορούσαν να καλύψουν μια τέτοια διαμονή. Ως πολιτικά πρόσωπα, οφείλουν να είναι διαφανή. Βέβαια η διαδικασία του “πόθεν έσχες” στην Ελλάδα είναι περισσότερο γελοία και από τη συζήτηση για το πού πήγαν διακοπές οι δύο βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ. Όμως φαντάζομαι ότι οι δύο νέοι πολιτικοί θα είναι σε θέση να απαντήσουν σε κάθε ανάλογη απορία. 

Βιώνουμε λοιπόν την “αριστερά του Navarino”. Οι δύο νέοι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτουν έναν ακόμη μύθο, που θέλει τους original Έλληνες αριστερούς να κάνουν μόνο free camping και αντί για σπα και γκολφ να συζητούν για το τι πήγε στραβά στον Υπαρκτό σοσιαλισμό ή την επίδραση της Ρόζας Λούξεμπουργκ στη σύγχρονη ταξική πάλη.

Υπάρχει λοιπόν και αυτή η αριστερά. Η Gauche caviar. Διότι μπορεί να γελάμε με τη ρήση της Λιάνας Κανελή περί χαβιαριού και σπα για τους εργάτες μετά τη φάμπρικα στην ΕΣΣΔ, όμως η σύγχρονη αριστερά δικαιολογεί και με το παραπάνω τον όρο. Αμέριστη στήριξη λοιπόν στην ανάγκη των συντρόφων για πολυτέλεια. Με μια παράκληση όμως. Μετά από τα πούρα στα κότερα και τα σπα στα Ναβαρίνα, μην παριστάνετε ότι είστε παιδιά του λαού, που αντιμετωπίζετε τα ίδια προβλήματα. Όχι για τίποτε άλλο, αλλά γιατί το θέαμα είναι υπερβολικά γκροτέσκο ακόμη και για εμάς που είμαστε μαθημένοι στον Υπαρκτό Σουρεαλισμό…

Facebook Comments

Τελευταία Νέα