ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνωστισμός στις πλατείες - Ανησυχία για υπερμετάδοση

Συνωστισμός στις πλατείες – Ανησυχία για υπερμετάδοση

Οι πλατείες γέμισαν ξανά χθες βράδυ, με άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας να συνωστίζονται μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα.
Η κυβέρνηση, βλέποντας αυτές τις ανησυχητικές εικόνες, μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει το lockdown στο τραπέζι, αλλά στέλνει μηνύματα ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα και ότι αν χρειαστεί θα ληφθούν, για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης στην Αττική που όπως φαίνεται παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Υπενθυμίζειται ότι μόνο χθες ανακοινώθηκαν 118, περισσότερα από τα μισά δηλαδή (218 στο σύνολο),στην Αττική.
Γώγος: Πρέπει να κατέβουμε σε διψήφιο νούμερο κρουσμάτων
Ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανάφερε ότι «πρέπει να κατέβουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων για να είμαστε ευχαριστημένοι», σημειώνοντας ότι «Υπήρχε ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπαμε να γίνουν 1000. Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα. Αυτή την στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο».
Ανησυχία για τις πλατείες
Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα υπερμετάδοσης στις πλατείες, λόγω συνωστισμού.Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Παράλληλα, τόνισε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα. «Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα».
Διασωληνωμένοι και νεαρά άτομα
Αναφερόμενος στον βαθμό μετάδοσης σε νεαρές ηλικίες εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί. 
Χαρακτηριστικά είπε «Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα μια 17χρονη στην Θεσσαλονίκη  και σε μικρή ηλικία. Δεν είναι τελείως άτρωτοι. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο και οι νέοι γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο».
Πιθανά νέα μέτρα στο τραπέζι
Σχετικά με τα μέτρα είπε πως «υπάρχει κλιμάκωση των μέτρων και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει μεγάλη δέσμη μέτρων αυτή την στιγμή».
Σε ότι αφορά στον περιορισμό της κυκλοφορίας είπε πως πρέπει να το δούμε και πως αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι πιθανόν να χρειαστούμε νέα μέτρα όπως μάσκα παντού με την σωστή χρήση όμως.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψη για τις αποφάσεις με τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων, το RT, την θετικότητα των τεστ δηλαδή πόσα τεστ έχουμε θετικά σε σχέση με το σύνολο αυτό δείχνει την κινητικότητα του ιού καθώς και την δυνατότητα του συστήματος να καλύψει  τους νοσούντες.
Επιπλέον, σημείωσε πως από 15 Οκτωβρίου πρέπει ο κόσμος να αρχίσει να εμβολιάζεται για την γρίπη.