Σύψας: «Αν ανοίξει η Ερμού θα γίνει εστία υπερμετάδοσης»

14 mins read

Ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός, επαναλαμβάνοντας ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του.

Ο κ. Σύψας, μιλώντας στον  ΑΝΤ1, ανάφερε ότι « τα μέτρα απέδωσαν πολύ αργά λόγω της μεγάλης διασποράς. Δεν βλέπουμε ακόμη κάμψη διασωληνωμένων».

Και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός καθώς: «Αν υπάρξει ανάκαμψη της πανδημίας πού θα πάνε οι ασθενείς; Δεν υπάρχουν κρεβάτια, υπάρχει κίνδυνος να μην λαμβάνουν υπηρεσίες οι ασθενείς».

Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων και το πώς θα κινηθεί η επιτροπή είπε ότι «πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα στην επιτροπή. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος μιας τραγωδίας. Φανταστείτε τι θα γίνει στην Ερμού εάν ανοίξουν όλα τα καταστήματα (σ.σ.: αναφερόμενος στο χάος που προκλήθηκε στη Μ. Βρετανία). Θα γίνει εστία υπερμετάδοσης».

Παράλληλα, ζήτησε να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση στις γιορτές καθώς: «Ό, τι συμβεί τα Χριστούγεννα θα το αντιμετωπίσουμε τον Γενάρη. Και θα είναι άσχημο. Στη Θεσσαλονίκη η έκρηξη έγινε μέσα σε πέντε ημέρες. Είναι επικίνδυνο το φαινόμενο και είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Θα μας ταλαιπωρεί μέχρι την Άνοιξη».

Μέχρι τον Ιούνιο ο εμβολιασμός ευπαθών και υγειονομικών

Όσον αφορά στον εμβολιασμό, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είπε ότι «ρεαλιστικός στόχος είναι να εμβολιαστούν μέχρι τον Ιούνιο υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες. Δεν είναι εύκολος στόχος να εμβολιαστεί το 70%.»

Παράλληλα τόνισε ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα του εμβολιασμού, καθώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα μεγαλώνει, αφού  «ο κόσμος είναι δύσπιστος, για παράδειγμα το 30% του προσωπικού στο δικό μου νοσοκομείο δεν έχει εμβολιαστεί για τη γρίπη».

Αν ο ΕΜΑ δώσει έγκριση (οι διαδικασίες εξαιρετικά αυστηρές) να ξέρουμε ότι το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές. Εγώ θέλω πρώτα να δω τα στοιχεία και μετά να πω για την ασφάλεια» τόνισε ο Νίκος Σύψας.

«Σκοπός είναι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα μέσα Ιανουαρίου. Θα κάνω από τους πρώτους το εμβόλιο» ξεκαθάρισε και προειδοποίησε ότι «χωρίς υγειονομικό πιστοποιητικό δεν θα μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει από χώρα σε χώρα». 

Facebook Comments