Σύψας: «Μαζικοποίηση των τεστ κορωνοϊού για την θέσπιση υγειονομικού διαβατηρίου»

12 mins read

O καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σχολίασε με θετικό τρόπο το ενδεχόμενο θέσπισης «υγειονομικού διαβατηρίου».

Ο κ. Σύψας, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104.6» σημείωσε ότι «με την μαζικοποίηση των τεστ, που μπορούν να γίνουν εύκολα και γρήγορα, ασφαλώς μπορούμε να τα βάλουμε ως προϋπόθεση για τους τουρίστες, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, για να μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια. Όχι με την έννοια ότι θα παραβιάσουμε προσωπικά δεδομένα. Εργαλείο για να κάνουμε τον τουρισμό με ασφάλεια».

Και πρόσθεσε «Πρέπει πάντα να βρίσκουμε την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της υγείας και την διατήρηση της οικονομίας».

Αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας, ο κ. Σύψας είπε ότι «θα τις φοράμε όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς ή τα καταστήματα», εξηγώντας ότι «οι οδηγίες αλλάζουν με τη φάση της επιδημίας. Η φάση που θα μπούμε όταν θα αρχίσει σιγά σιγά να ανοίγει η κοινωνία χρειάζεται τη μάσκα».

Παράλληλα, τόνισε ότι η μάσκα «είναι συμπληρωματική των βασικών προφυλάξεων που είναι η υγιεινή των χεριών και οι αποστάσεις. Πρέπει να τις χρησιμοποιούμε με σωστό τρόπο τον οποίο θα επικοινωνήσουμε με καμπάνια σε καταστήματα, κλειστούς χώρους και μέσα μεταφοράς».

Όσον αφορά στα τεστ ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «ασφαλώς τα διαγνωστικά τεστ θα είναι το μεγάλο μας όπλο για να περάσουμε στην επόμενη φάση. Θα χρησιμοποιήσουμε τα τεστ αντισωμάτων για να δούμε την έκταση της διασποράς και την ανοσία στον πληθυσμό και τα μοριακά τεστ για να κάνουμε απομόνωση του ασθενούς, εάν υπάρξει θετικό κρούσμα και την ανίχνευση των επαφών».

Ερωτηθείς για τις δομές είπε ότι «είναι μεγάλη πηγή ανησυχίας, όμως ένα έγκαιρα κάνουμε τη διάγνωση και πάρουμε τα μέτρα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Χρειάζεται εγρήγορση και επαγρύπνηση για νέα κρούσματα και στην επόμενη φάση».

Facebook Comments