Σύψας: «Μέτρα για τον κορωνοϊό και το επόμενο καλοκαίρι»

17 mins read

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ξεκαθάρισε ότι «Οι πολίτες θα ζουν με μέτρα για τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να έρθει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό», σημειώνοντας ότι και το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε τα μέτρα, καθώς χρειάζεται 1 με 1,5 χρόνος για το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε το δεύτερο κύμα τον επόμενο χειμώνα,  ελπίζουμε να είναι ηπιότερο από το κύμα της άνοιξης. Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι…  Ελπίζω να μη χρειαστεί να ξανακλειστούμε σπίτι».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιστροφής στην καραντίνα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας δήλωσε ότι «ξεκινάμε από πολύ καλές προϋποθέσεις. Έχουμε R0 κάτω από το μισό, πολύ κάλο καιρό που κατά πασά πιθανότητα δεν ευνοεί τη μετάδοση του ιού, αλλά ο ιός δεν συγχωρεί τα λάθη… Αν συνεχίζουμε να συνωστιζόμαστε σε μεγάλους βαθμούς μπορεί να έχουμε πισωγυρίσματα ή μπορεί να έχουμε ακόμη και επάνοδο του lockdown».

Ακόμη, αναφέρθηκε και στο σχέδιο της Κομισιόν για τον τουρισμό και το άνοιγμα των συνόρων, λέγοντας ότι «τo κομβικό σημείο στον τουρισμό είναι οι αεροπορικές συγκοινωνίες ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις πως θα λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκές… Αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές θα υπάρχουν διμερείς αποφάσεις. Δεν τέθηκε θέμα τεστ πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο και προφανώς είναι τεχνικά δύσκολο. Το ιδανικό αυτόν θα ήταν. Αλλά είναι οικονομικά ασύμφορο εκατ. τεστ για εκατ. τουρίστες».

Και πρόσθεσε ότι «θα υπάρχει χρήση μάσκας στις αεροπορικές συγκοινωνίες, διαφορετικός τρόπος που θα προσέρχονται οι τουρίστες στο αεροδρόμιο, καινούργια φίλτρα στον εξαερισμό του αεροσκάφους παρόλα αυτά θα υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος εισροής τουριστών που θα είναι φορείς», υπογραμμίζοντας ότι «Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό στον τουρισμό μας».

Ακόμη, το μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας εκτίμηση ότι είναι οικονομικός ο λόγος που τα αεροπλάνα δεν θα ταξιδεύουν με τους μισούς επιβάτες όπως τα πλοία.

Παραλίες: O ιός δεν μεταδίδεται από τη θάλασσα και το νερό

Για τις παράλιες ανέφερε ότι «όλα είναι θέμα συνήθειας. Το βασικό είναι το μπάνιο, το ότι στριμωχνόμαστε σε ένα μπιτς μπαρ θα το στερηθούμε για ένα καλοκαίρι».

Και συμπλήρωσε «Πρέπει να προσέξουμε το συνωστισμό στις παραλίες, για να μην ξανακλείσουν. Το αντισηπτικό αρκεί. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τη θάλασσα από το νερό».

Τέλος, ο κ. Σύψας είπε ότι «Το πλαίσιο ασφαλείας δεν είναι τόσο δύσκολα εφαρμόσιμο, το ξενοδοχείο δεν μετατρέπεται σε νοσοκομείο, υπάρχουν κανόνες, αλλά σχετικά απλοί και εύκολα εφαρμόσιμοι για τα ελληνικά ξενοδοχεία».

 

Facebook Comments