ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυγκλονιστικό βίντεο: Μαυρόγυπας ψάχνει τη φωλιά του στην καμένη Δαδιά

Συγκλονιστικό βίντεο: Μαυρόγυπας ψάχνει τη φωλιά του στην καμένη Δαδιά

Θλίψη προκαλεί η εικόνα ενός μαύρου γύπα που φαίνεται να αναζητά τη φωλιά του στα καμένα στο δάσος της Δαδιάς.

Σε βίντεο που παρουσιάζει η ΕΡΤ, το σπάνιο πτηνό κάθεται στη μέση του δρόμου ανάμεσα από καμένα δένδρα, και φαίνεται να ψάχνει το σπίτι του.

Το πτηνό όπως αποτυπώνεται στο βίντεο, πετάει μακριά από το σημείο που τον εντόπισαν περιβαλλοντικές οργανώσεις, έτσι ώστε να αναζητήσει το καινούριο του σπίτι, αλλά και τροφή, καθώς φαίνεται ότι εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα «πρασίνου» που έχουν καταστραφεί, έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες ζώα που ζούσαν στο πλούσιο σε ποικιλία δάσος της Δαδιάς.

 

 

Το συγκεκριμένο είδος γύπα αναπαράγεται σε δύο μόνο συγκεκριμένες περιοχές στη χώρα, στον Όλυμπο και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου στον Έβρο.

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς φιλοξενεί το μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, σύμφωνα με τη WWF, η οποία είχε αναπτύξει δράση στο παρελθόν για να αυξήσει τον πληθυσμό του είδους. Η δράση της μάλιστα είχε στεφθεί με επιτυχία και το απειλούμενο αυτό είδος σημείωσε αύξηση στον πλυθυσμό του.

Ο μαυρόγυπας αποτελεί ένα από τα απειλούμενα είδη της ελληνικής πανίδας, διότι σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009) θεωρείται «κινδυνεύον».