ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυναντήσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου με Μητσοτάκη και Δένδια

Συναντήσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου με Μητσοτάκη και Δένδια

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συνοδεία του Νίκου Δένδια μετέβησαν με τα πόδια στο υπουργείο Εξωτερικών για να την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός δέχτηκε τον Τούρκο ΥΠΕΞ για να θέσουν επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά θέματα.

 

Ο Τούρκος υπουργός κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας έφθασε στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Στο πλατύσκαλο τον υποδέχθηκε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ενώ έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία.

 

Οι δηλώσεις στον Tύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13:15.

Δείπνο με Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παρέθεσε χθες δείπνο προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του, το οποίο διήρκησε περίπου μιάμιση. Το δείπνο πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη.

 

tsabousouglou_-_dendias

Στο δείπνο παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

O επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έθεσε με το ξεκίνημα του ταξιδιού του στην Ελλάδα όλα τα θέματα που η Άγκυρα επιμένει να διεκδικεί για τα συμφέροντά της: τον τρόπο εκλογής των μουφτήδων, τον ισχυρισμό ότι η μειονότητα δεν είναι θρησκευτική, την υποτιθέμενη καταπίεση των τουρκογενών και το ζήτημα των μουσουλμανικών τεμένων.

O Tσαβούσογλου στην Θράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε χθες το πρωί αεροπορικώς από την Τουρκία στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μετέβη οδικώς στην Θράκη.

Αμέσως πήγε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής. Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής «Τζελάλ Μπαγιάρ» όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.

 

tsabousoglou_-_axmet_sadik_1

Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θάμνα, έξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας. Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή χθες ήταν ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ.

 

Η πρόκληση Τσαβούσογλου και η απάντηση του ΥΠΕΞ

Περί «τουρκικής μειονότητας» από τη Θράκη έκανε λόγο χθες ο  Τσαβούσογλου  , για να λάβει αμέσως την άμεση και αυστηρή απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

«Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους», προσθέτει.

«Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».