ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνεδρίαση σήμερα για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων - Στο τραπέζι τα τοπικά lockdown...

Συνεδρίαση σήμερα για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων – Στο τραπέζι τα τοπικά lockdown σε νησιά

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εξετάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα οι ειδικοί ενόψει του Δεκαπενταύγουστου όποτε και αναμένεται να κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας. Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους επιστήμονες κυρίως τα νησιά της χώρας, καθώς ο δείκτης θετικότητας (Rt) σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%, ακόμη και το 5%, γεγονός που κάνει το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown να φαντάζει πιθανό.

Βέβαια στο στόχαστρο είναι και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα οποία γεμίζουν από κόσμο ο οποίος αυτό το διάστημα και ιδίως μέσα στον Αύγουστο μεταβαίνει στην επαρχία.

Την εικόνα ολοκληρώνει η κάμψη της εμβολιαστικής διαδικασίας, κυρίως λόγω των διακοπών θέτοντας σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές οι οποίες βλέπουν την επίτευξη του τείχους ανοσίας να απομακρύνεται. Έτσι, η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για εμβολιασμό, έστω και με την πρώτη δόση, πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.

Τα «κόκκινα» νησιά

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, κατά την εβδομάδα 19 Ιουλίου-25 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικότητας (Rt) υπερέβη κατά πολύ το 4% σε τρία νησιά:

  • Πάρο: 5,51%
  • Μύκονο: 4,27%
  • Τήνο: 4,20%

Λίγο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό θετικότητας σε Ρέθυμνο και Θήρα, όπου το Rt αγγίζει το 3,76% και 3,40%, αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται  και στην Ίο, όπου σήμερα μεταβαίνουν πάνω από 30 αστυνομικοί από την Αθήνα με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, καθώς «οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα», όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, τόνισε ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει».

Από πλευράς θετικότητας η Πάρος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια με ποσοστό 5,51% μετά είναι η Μύκονος με 4,27%.

Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί

Στη σημερινή συνεδρίαση των Επιστημόνων θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στα νησιά μας, και ενδεχομένως να υπάρξουν εισηγήσεις για νέα, τοπικά lockdown, έτσι ώστε μέσα στην καρδιά του Αυγούστου να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

Εκτός από τα lockdown σε τοπικό επίπεδο, αυξάνονται οι έλεγχοι σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση. Ήδη ξεκίνησε η ενίσχυση των τμημάτων με αποστολή αστυνομικών δυνάμεων, όπως στην Ίο, προκειμένου να επιβλέψουν την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοιού.

Ειδικοί έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς, ενώ η σύσταση προς τους πολίτες είναι να κάνουν διακοπές με την κοινωνική τους φούσκα, με τους ανθρώπους δηλαδή με τους οποίους έχουν στενή, καθημερινή επαφή.