ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνέντευξη Ian Lesser: «Θα είμαστε τυχεροί αν είναι η αρχή ενός νέου...

Συνέντευξη Ian Lesser: «Θα είμαστε τυχεροί αν είναι η αρχή ενός νέου ψυχρού πολέμου…»

Ο Ian Lesser έχει σημαντική εμπειρία στα ευρωατλαντικά θέματα καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη συνέντευξη που έδωσε στη Μαριλίζα Αναστασοπούλου έκανε μία ευρεία ανάλυση πώς διαμορφώνεται ο κόσμος με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

«Νομίζω ότι είναι η χειρότερη κρίση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια από το 1945, όσον αφορά την κλίμακα της, αλλά και όσον αφορά το τι σημαίνει, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την Ευρωατλαντική συνεργασία», μας είπε στην αρχή της συνέντευξης. 

 

Στο ερώτημα ποιος θα είναι νικητής και χαμένος από αυτή την κρίση θεωρεί ότι είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα μεν, αλλά ότι ο Πούτιν φαίνεται να χάνει διότι δεν υπολόγιζε τη συσπείρωση της Δύσης και την πιθανή διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

 

Είναι η αρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου; «Θα είμαστε τυχεροί αν είναι η αρχή ενός ψυχρού πολέμου» δηλώνει ο Ian Lesser. Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε κάτι το προβλέψιμο. Τώρα η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε θερμό πόλεμο. Τώρα δεν υπάρχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα. 

 

Η αμερικανική και η ευρωπαϊκή στρατηγική βασίστηκε για δεκαετίες στην ιδέα της αποτροπής ενός αντιπάλου που καταλαβαίναμε τι ήθελε. Είχαμε ορθολογικούς αντιπάλους και κάποια «τρελά» κράτη. Πότε δεν μάθαμε να αντιμετωπίζουμε κάποιον που είναι αδίστακτος. Ο Πούτιν, μας εξηγεί, δεν είναι παράλογος, είναι αδίστακτος. 

 

Ενώ υπήρξαν δείγματα της αδίστακτης αυτής συμπεριφοράς, στη Γεωργία, στην Τσετσενία, στην Κριμαία, στη Σύρια, μέχρι και σήμερα, δεν πήραμε το μάθημά μας, λόγω διαφορετικών αντιλήψεων. 

 

Οι αλλαγές που γίνονται στη συνεργασία μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης θα είναι ανθεκτικές εφόσον η Ευρώπη μπορέσει να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. «Εκτός και αν το καθεστώς Πούτιν αλλάξει ριζικά, αν φύγει και αλλάξει το καθεστώς» συμπληρώνει. 

 

Ως προς τη χημική και πυρηνική απειλή που υπάρχει – δεδομένου και ότι το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει τις μονάδες χημικής και πυρηνικής άμυνας, ρωτήσαμε τον Ian Lesser πόσο πιθανό είναι, και μας απάντησε ότι «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι πολύ πιθανό, αλλά και μόνο το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει, πράγματι χρησιμοποιήσει αυτή την απειλή, με αυτή την έννοια είναι βαθιά ανησυχητικό». 

 

Επίσης ο Ian Lesser μίλησε για την Τουρκία και τη θέση της σε αυτή την κρίση καθώς και για τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία τον Μάιο του 2023. 

 

Κλείνοντας τη συνέντευξη, τόνισε ότι υπάρχει μια ανθρώπινη διάσταση σε αυτή την κρίση στην οποία πρέπει να δώσουμε προσοχή. Του έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πώς έχει ανταποκριθεί η κοινή γνώμη σε αυτή την κρίση. Η ανθρώπινη διάσταση θα επηρεάσει όλα όσο είναι γίνουν και στην οικονομία και στην ενέργεια και στην άμυνα. 

 

Η συνέντευξη δόθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών 2022 και υπάγεται σε μία σειρά από ενημερωτικές συνεντεύξεις της Μαριλίζας Αναστασοπούλου που υποστηρίζονται από το τμήμα Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.