ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνέντευξη Markus Ferber: «Τα γαλλικά πυρηνικά δεν επαρκούν απέναντι στον Πούτιν, η...

Συνέντευξη Markus Ferber: «Τα γαλλικά πυρηνικά δεν επαρκούν απέναντι στον Πούτιν, η πραγματική προστασία έρχεται από τις ΗΠΑ»

Συνέντευξη του Markus Ferber, προέδρου του Ιδρύματος Hanns Seidel στη Μαριλίζα Αναστασοπούλου

Χρειάζεται ενισχυμένη ευρωπαϊκή άμυνα αλλά η πραγματική προστασία είναι τα πυρηνικά της Αμερικής

Ο Markus Ferber είναι πρόεδρος του μεγάλου γερμανικού Ιδρύματος Hanns Seidel και ευρωβουλευτής από το 1994. Στο ευρύτερο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του και να τον ρωτήσουμε τι σημαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την ασφάλεια, την οικονομία και την ενέργεια της Ευρώπης.

Με την επανένωση της Γερμανίας υπήρχε η πεποίθηση ότι η ειρήνη ήρθε για να μείνει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί απειλή ως προς το οικοδόμημα της Ευρώπης όπως αυτό χτίστηκε μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, τονίζει ο κύριος Ferber. Η Ευρώπη πλέον θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα στο θέμα της άμυνας. Χρειάζονται περισσότεροι πόροι, περισσότεροι στρατιώτες και μια πολύ πιο αποτελεσματική συγκέντρωση δυνάμεων.

Συνεπώς, απαντώντας στο ερώτημά μας, ο κύριος Ferber τάσσεται σαφώς υπέρ μιας ενισχυμένης ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο αποδοτική και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες. Άλλωστε οι πιθανές απειλές αφορούν περιοχές κοντά στην Ευρώπη και όχι στην Αμερική. Όμως, για να είμαστε ρεαλιστές η πραγματική προστασία έρχεται από τις ΗΠΑ και το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, προσθέτει. Η Αγγλία μας έχει εγκαταλείψει, και τα γαλλικά πυρηνικά δεν επαρκούν απέναντι στον Πούτιν.


Συζητώντας για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης ως προς τη Ρωσία ο κύριος Ferber μας εξήγησε πώς προέκυψε ιστορικά. Οι πετρελαϊκές κρίσεις του 74’ και του 80’ οδήγησαν στην επιλογή της πυρηνικής ενέργειας και του άνθρακα. Εν συνεχεία για περιβαλλοντολογικούς σκοπούς αποφασίστηκε στη Γερμανία να φύγουν από την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα. Έτσι βρέθηκε να είναι σε σημαντικό βαθμό εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία.

«Αλλά ειλικρινά, δεν είναι μόνο η Γερμανία, είναι ολόκληρη η Ανατολική Ευρώπη: η Βουλγαρία 100%, η Ρουμανία 100%, η Τσεχική Δημοκρατία 80% εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Άρα έχουμε μια κοινή απειλή ως Ευρωπαίοι και πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση» μας είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Ferber. Συνεπώς χρειάζεται να επενδύσουμε σε μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για την ηλεκτρική ενέργεια.

Στο ερώτημα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε οικονομικά ως Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση ο κύριος Ferber πιστεύει ότι πρέπει η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο παρόμοιο με το Σχέδιο Ανάκαμψης (RRF) μετά τον Covid. Επίσης χρειάζεται να βελτιώσουμε τις εφοδιαστικές αλυσίδες και να παράγουμε περισσότερο ως Ευρώπη.

Ο πόλεμος φέρνει, και πρέπει να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά. «Ελπίζω ότι δε θα διαρκέσει ο πόλεμος πολύ, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι και την επόμενη μέρα θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι.», μας είπε κλείνοντας τη συνέντευξη.

Η συνέντευξη δόθηκε κατά τη διάρκεια του Φόρουμ των Δελφών 2022 και υπάγεται σε μία σειρά από ενημερωτικές συνεντεύξεις της Μαριλίζας Αναστασοπούλου που υποστηρίζονται από το τμήμα Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.